„O PRIETENIE REGALĂ: GRIGORE ANTIPA ȘI REGII ROMÂNIEI 1892-1944” la Muzeul de Științele Naturii Roman
24 Februarie 2022, 11:28
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni și cu Muzeul Municipiului București anunță deschiderea expoziției itinerante „O Prietenie Regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944” la sediul Muzeului de Științele Naturii Roman (Str. Ștefan cel Mare Nr. 248).
„O Prietenie Regală” va fi deschisă publicului în perioada 25 februarie – 5 iunie 2022.
Expoziția, care a împodobit la început holul central al Muzeului „Antipa”, a fost găzduită la Muzeul Național Peleș, în holul de onoare al Castelului Pelișor, la Muzeul Brăilei „Carol I”, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos din Galați, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, a poposit la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, la Muzeului Orașului Oradea-Complex Cultural, iar apoi la sediul Muzeului de Artă Piatra-Neamț din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț.
Vizitatorii vor afla povestea unei prietenii care învăluie patru generații ale Familiei Regale, prietenie dezvăluită de neprețuite obiecte, documente și fotografii inedite din colecțiile muzeelor partenere. Primele pagini ale acestei povești despre „O Prietenie Regală” au fost scrise la Peleș în octombrie 1892, când Grigore Antipa, tânăr eminent, școlit la o prestigioasă universitate din Germania, are deosebita onoare de a-i prezenta Regelui Carol I planurile sale de viitor. Cucerit de tânărul zoolog cu minte de economist, suveranul îl reține la dejun și, mai mult, ii devine acestuia de-a lungul anilor „un adevărat părinte care l-a sprijinit și povățuit până la sfârșitul vieții sale”.
Cei care vor trece pragul Muzeului de Științele Naturii Roman îl vor descoperi pe Grigore Antipa – prietenul devotat, cel care alături de Familia Regală călătorea an de an în Delta Dunării și despre care Regina Maria își amintește cu plăcere în celebrele sale Memorii: „Cel mai scump tovarăș al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa, un om neobișnuit de mic la stat, rotund, jovial și plin de înțelepciune. Își făcuse studiile în Germania și vorbea nemțește cu aceeași ușurință ca și limba lui. Nu era nimic în lume ca să nu știe el despre apă, pești și păsări. Antipa era prieten cu toată lumea și o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei.”
Vizitatorii expoziției „O prietenie regală” vor descoperi câteva dintre comorile Muzeului al cărui „suflet” a fost Grigore Antipa, cel pe care Regele Carol I îl considera de neînlocuit la conducerea Pescăriilor Statului, prietenul de o viață al Regelui Ferdinand sau colaboratorul apropiat al Regelui Carol al II-lea. Cartea de onoare a Muzeului „Antipa” păstrează semnăturile membrilor Familiei Regale a României, care an de an reveneau cu drag să revadă Muzeul de Istorie Naturală, muzeul copilăriei lor.
În 1933, la aniversarea instituției pe care o conducea, Grigore Antipa spunea că muzeul „trebuie să devină un adevărat focar de știință și cultură al neamului românesc”. Cu aceeași ocazie, Regele Carol
al-II-lea afirma că „muzeul acesta este una din instituțiile de cultură ale României cu care ne putem făli și care a dus bunul renume al țării noastre peste granițe” și, în semn de profundă recunoștință pentru făuritorul muzeului modern, hotărăște ca instituția să poarte numele „Dr. Grigore Antipa”.