Naționalism versus patriotism, cu antropologul Vintilă Mihălescu, la Rezidența BRD Scena9
22 Ianuarie 2018, 13:58
Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire de la 1859, evenimentul Intersecțiile de Miercuri vă dă întâlnire la Rezidența BRD Scena9 - Hotspot Cultural BRD, la o conferință cu titlul “Naționalisme”. Svetlana Cârstean, alături de invitatul serii, antropologul Vintilă Mihăilescu, vor iniția discuția pornind de la raportul naționalism versus patriotism. Cum ne raportăm la propria țară, cum vorbim despre țara în care ne-am născut?
"Au spus-o mulți și în diferite feluri, dar reducând la esențial, patriotismul este iubirea propriului popor, în timp ce naționalismul este ura sau disprețuirea celorlalte popoare. Din acest punct de vedere, patriotismul este totdeauna bun, în timp ce naționalismul este totdeauna rău. Mai mult, în anumite situații și privințe, naționalismul poate să submineze patriotismul. Și aceasta deoarece patriotismul adevărat nu este doar sentimentalism discursiv, ci acțiune împărtășită întru binele comun al patriei – care, implicit, este și binele meu. Din acest punct de vedere, nu există patriotism individualist: ‚eu sunt patriot’ este doar disperare sau fudulie în afara lui ‚noi suntem patrioți’. Și tot din acest punct de vedere, naționalismul este cel opus cosmopolitismului, nu patriotismul", declară Vintilă Mihăilescu.
Vintilă Mihăilescu este psihosociolog, antropolog cultural, profesor la Școala Naționala de Studii Politice și Administrative (SNSPA). În perioada 2005-2010 a fost directorul general al Muzeului Țăranului Roman, iar în 1990 a inițiat organizarea Societății de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei președinte a fost între 1994 și 2000.
***
Ce sunt Intersecțiile de Miercuri?
Intersecțiile de Miercuri sunt un proiect inițiat și coordonat de scriitoarea Svetlana Cârstean, susținut de BRD – Groupe Société Générale, care se desfășoară în fiecare săptămână la Rezidența BRD Scena9, din strada I. L. Caragiale nr. 32.
Primul sezon a avut loc în perioada aprilie – septembrie 2015, în cadrul proiectului București Capitală Europeană a Culturii 2021. Intersecțiile de miercuri. Sezonul 3 a demarat în noiembrie 2017, iar printre invitați s-au numărat până acum scriitorul Mircea Cărtărescu, artistul Ion Barbu, filosoful Mihai Șora, Edmond Niculușcă - fondatorul A.R.C.E.N., artistul Roman Tolici, regizoarea Ioana Păun și scriitoarea Elena Vlădăreanu.