Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” sărbătorește 150 de ani de la nașterea fondatorului său
17 Martie 2017, 12:51
Cu prilejul împlinirii unui secol și jumătate de la nașterea lui Grigore Antipa, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță lansarea unui logo aniversar, care va însoți pe parcursul anului 2017 toate activitățile patronate de instituție, în semn de omagiu adus fondatorului său.
Logoul aniversar are în componență două elemente: primul dintre ele punctează la nivel grafic cifra 150, semnificând numărul de ani care au trecut de la nașterea lui Grigore Antipa, iar elementul stilizat sub forma ochelarilor simbolizează o viață întreagă pusă în slujba studiului și a descoperirilor științifice, precum și viziunea inovatoare a marelui savant care a fost mereu cu un pas în fața timpului său.
Grigore Antipa a fost considerat un deschizător de drumuri în mai multe domenii ale științei, fiind primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autorul conceptelor de biosociologie şi bioeconomie, dar mai ales întemeietorul în forma actuală a Muzeului Naţional de Istorie Naturală din România. De numele lui Antipa este legată expunerea pentru prima oară în lume a dioramelor – vitrine tridimensionale închise printr-un geam, în care speciile sunt prezentate pe categorii de habitate, în poziții naturale şi proiectate pe un fundal pictat care sugerează peisajul în care trăiesc. Succesul de care s-a bucurat acest tip de prezentare care poartă semnătura lui Grigore Antipa a făcut ca dioramele să fie adoptate ca mod de expunere de către toate Muzeele europene şi chiar de către cele din America.
Unul dintre obiectivele importante ale Muzeului este acela de a continua și astăzi viziunea inovatoare a fondatorului său. Pe această linie se înscriu toate activitățile desfășurate în cadrul acestei instituții, deoarece Muzeul își propune să continue aceeași tradiție a excelenței și în zilele noastre, rămânând așa cum a sublinit Maiestatea Sa Regele Carol al II-lea „una din instituţiile de cultură ale României cu care ne putem făli şi care a dus bunul renume al ţării noastre peste graniţe”.