Moartea Regelui Mihai în presa internațională: „Regele Mihai al României – un democrat în fața regimurilor totalitare”
06 Decembrie 2017, 08:34
„Regele Mihai al României – un democrat în fața regimurilor totalitare” – titrează BBC. La sfîrșitul celui de-al doilea Război Mondial, Mihai al României era un rege fără tron. Decizia regelui de a întoarce armele, în 23 august 1944, și de a ordona arestarea lui Antonescu, a fost o surpriză. Romnia a trecut de partea Aliaților. Dar, în 1947, Regele Mihai devenise ultimul obstacol în calea obținerii de către Stalin, a controlului total în România.
„The Guardian” amintește că Regele Mihai a fost ultimul șef de stat din vremea celui de-al Doilea Război Mondial. Prins între cele două mașini de război, a fost, în cele din urmă, înlăturat de sovietici în 1947, după ce tocmai el făcuse pasul decisiv pentru a părăsi alinața cu naziștii. Acest om discret, care a luat masa cu Adolf Hitler și a strîns mîna lui Winston Churchill, a devenit un erou – spune „The Guardian”.
Și ziarul austriac „Der Standard” subliniază rolul crucial pe care l-a jucat Regele Mihai în august 1944 atunci cînd a hotărît să declare război Germaniei hitleriste și a ordonat arestarea lui Antonescu. Dar și despre modul brutal în care a fost alungat din țară de comuniști.
„The Washington Post” publică un amplu portret al regelui Mihai, un articol care marchează principalele repere istorice și momentele cheie din biografia suveranului. Un text care explică acest context dificil și felul în care Regele s-a situat între cele două regimuri dictatoriale, nazismul și comunismul. Articolul din ziarul american evocă și momentul din 2011, atunci cînd, la aniversarea de 90 de ani, Regelui Mihai i s-a permis să se adreseze Parlamentului. „La 84 de ani de cînd am devenit Rege, pot să spun națiunii române, fără ezitare: „Cele mai importante lucruri de dobîndit, după libertate şi democraţie, sînt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.”, a spus atunci Regele Mihai.
„Tribune de Genève” consacră decesului Regelui Mihai un articol substanțial. După cum se știe, Regele Mihai, care a trăit, în anii exilului, la Versoix, și, mai recent, în ultima parte a vieții, la Aubonne. Ziarul elvețian de limba franceză notează că Regele a fost nevoit să muncească pentru a-și întreține familia. A fost, printre altele, mecanic și pilot de încercare.
Ziarul francez „Le Figaro” amintește că Regele s-a refugiat mai întîi în Marea Britanie, apoi în Elveția, și că, multă vreme, a sperat că va putea să se reîntoarcă la tron. După căderea lui Ceaușescu, în 1989, a încercat, de mai multe ori, să se întoarcă în țara sa natală, dar s-a lovit de refuzul noului președinte, Ion Iliescu, un fost înalt funcționar comunist, notează „Le Figaro”.
În fine, site-ul de știri specializat în informații despre familiile regale „Noblesse et Royautés” publică o galerie foto cu Regele Mihai. Sînt acolo fotografii de arhivă și cîteva imagini rare, dar și o poză emblematică, cu Regele salutînd mulțimea, în decembrie 1990. Și „Noblesse et Royautés” amintește de dificultățile pe care fostul suveran le-a întîmpinat atunci cînd, după căderea regimului comunist, a încercat să se întoarcă în țară. De abia în 1997 familiei regale i-a fost permisă stabilirea în România iar Regelui i-a fost acordat statutul unui fost șef de stat.