Idei în nocturnă - Pagini de Istorie. Istoria și... „accentele pe istorie”
02 Martie 2021, 07:04
Există oare o mare istorie și una mai... măruntă? În ceea ce mă privește, eu cred că nu. În opinia mea nu există decât ea, ISTORIA. Un puzzle special care se întinde atât în spațiu, cât și în timp, un puzzle alcătuit din detalii, din reprezentări ale oamenilor, ale faptelor, ale întâmplărilor care au țesut tapiseria trecerii timpului peste oameni sau a trecerii lor prin timp. Istoricul este cel care luminează prin cercetările sale și prin abilitatea de a le prezenta celorlalți, fie un tablou de ansamblu, fie un amănunt semnificativ care luminează întregul.
Este ceea ce face și invitata emisiunii din această seară, tânărul istoric Mihaela Simina, în cartea sa „Accent pe Istorie” apărută la Editura Cetatea de Scaun. Este o culegere de texte, de mărțișoare am spune pentru a ne adecva momentului, apărute săptămânal în revista Dilema Veche în perioada 2017- 20189. Sunt detalii istorice care de-a lungul timpului ne-au înfrumusețat zilele sau le-au făcut memorabile, detalii care dau culoare tabloului, îl însuflețesc și îl umanizează. Adunate în volum, ele ne oferă o lectură plăcută, dau o șansă gândului curios să călătorească cu ușurință în timp și spațiu și să descopere sau să redescopere cărări inedite care compun filmul trecutului.
Vă invităm, așadar, ca pe parcursul a 50 de minute, să ascultați o emisiune în care vom vorbi despre „accentele pe istorie”. Vom porni firește de la accente feminine, vom continua cu cele pe sport, pe idei și pe tradiții. Nu vom uita accentele românești sau mai dramatice sau mai puțin încrâncenate din războaie.
Pentru a vă stârni curiozitatea voi „pune” în această scurtă prezentare doar două accente.
Să conturăm mai întâi cadrul de desfășurare a primei exemplificări. Ne aflăm la începutul anilor ‘20 în sudul Franței, în apropierea orășelului Grasse, capitala mondială a parfumurilor. Personajele principale sunt Coco Chanel, frumoasa și talentata creatoare de modă, iubitul ei, ducele Dmitri Pavlovici, vărul Reginei Maria, și parfumierul Ernest Beaux, al cărui tată fusese parfumierul țarului. La sugestia ducelui Dmitri, Coco Chanel era în căutarea unui parfum care să personalizeze și olfactiv creațiile vestimentare deja celebre. Ernest Beaux s-a apucat de lucru și a prezentat exigentei cliente un număr mare de mostre numerotate. Coco Chanel a ales numărul 5 „un parfum cum nu este altul, un parfum pentru femei, cu miros de femeie”. Un parfum care farmecă până astăzi. Oare caracterizarea faimoasei creatoare să-i fi inspirat pe realizatorii minunatului film „Parfum de femeie”, cel care i-a prilejuit lui Al Pacino unul dintre cele mai frumoase roluri ale carierei?
Să vă spunem și o poveste despre... înghețată! Atenție, subiectul este foarte serios căci vom evoca contribuția înghețatei la... efortul american de război. Am putea porni chiar din timpuri mai vechi, dar autoarea alege un moment cu adevărat dramatic, scufundarea în 1942 a celui mai mare portavion american, Lexington. Ei bine ce credeți că au „salvat” marinarii înainte de a părăsi nava, înainte de a se urca în bărcile de salvare? Ați ghicit, înghețata aflată în frigiderele imensului vapor. Ni-i putem închipui pe vajnicii mateloți înfruntând oceanul cu mai mult curaj având căștile pline cu minunatul desert? Ei bine da, pentru că aflăm că înghețata era extrem de populară în rândurile armatei americane. Atât de populară încât marina SUA a investit, în 1945, un milion de dolari petnru a transforma o barjă într-o fabrică plutitoare de înghețată care producea 40 de litri de înghețată la șapte minute și o distribuia direct navelor de război care operau în Pacific. Atât de populară încât armata a americană a construit mici fabrici de înghețată în apropierea frontului și prețiosul produs se livra direct în... tranșee!
Am putea să continuăm și să vă povestim neverosimila cursă a unui bolid de lux pe aleile unei baze militare americane. Un bolid pilotat de un secretar general al PCUS, alături de care se afla președintele american! Nu o vom face.
Vă lansăm însă invitația de a asculta emisiunea noastră marți 2 martie 2021, între orele 21.10 – 22.00, la Radio România Cultural.
Realizator Dan Manolache