Idei in nocturnă. Pagini de Istorie: Invitaţi, prof.univ.dr. Virgiliu Ţârău şi prof.univ.dr. Cosmin Popa
07 Noiembrie 2017, 12:25
Idei in nocturnă- Pagini de Istorie, marţi 7 noiembrie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Redactor Dan Manolache.
De la comunismul într-o singură ţară la…...prăbuşirea “ viitorului de aur al întregii omeniri”. Un drum presărat cu o sută de milioane de morţi.
In 1927, Tomski, preşedintele sindicatelor sovietice scria în reviata Trud: „Există şi la noi mai multe partide. Dar principiul fundamental care ne deosebeşte de Occident este urmatorul: la noi un partid este la putere iar toate celelalte sunt la puşcărie.”
Cinismul şi aderenţa necondiţionată la bolşevism, nu l–au salvat de glonţ pe tovarăşul Tomski.....avem însă o imagine asupra „democraţiei” pe care URSS dorea să o exporte în întreaga lume! Totul în scopul generos de a aduce.....fericirea pe pământ. O fericire asupra căreia, Panait Istrati, una dintre primele conştiinţe europene ce au reuşit să iasă din captivitatea iluziei, scria în „Spovedanie pentru învinşi”: “Chiar de-ar ajunge ca la capătul viitorului “plan cincinal” să aducă fericirea întregii omeniri, eu le-aş cere totuşi socoteală pentru oasele sfărâmate în maşina de fabricat fericirea, atât cât este de adevărat că fericirea omenirii nu mă interesează decât din ziua când ea incetează să mai fie criminală, începând să devină morală.”
Vom vorbi în emisiunea din acastă seară despre primele decizii ale Puterii Sovietice, despre Razboiul Civil dar şi despre intenţiile noului stat de a-şi impune nu doar ideologia ci şi stapanirea asupra vecinilor săi. Desigur vom stărui asupra situaştiei Romaniei aflată în prima linie a pericolului.
Vom vorbi apoi despre “sistemul communist” in care, fără voia lor, s-au trezit integrate popoarele ce au avut neşansa de a se afla de partea greşită a “Cortinei de fier”.
Vom încheia cu abordarea prabuşirii URSS dar şi a comunismului European accentuând existenţa unui “comunism rezidual” care încă produce efecte sesizabile…..
Cât despre speranţă, îl voi cita din nou pe Panait Istrati şi a sa carte “Spovedanie pentru învinşi”… “ O flacără, după alte mii, vine să se stngă pe un vast pămant bogat în speranţe.
Pe acest pămant, nu mai suflă astăzi decât vântul rece al egoismului, care îngheţă viaţa.
Dar, pamantul rămâne mereu acela de unde ţâşnesc cele mai frumoase flăcări care încălzesc oamenirea. Haideţi spre altă flacără!”