Conferința “Născut pentru a fi ultimul rege” la Intersecțiile de Miercuri
12 Decembrie 2017, 13:37
Casa care a aparținut Majestății Sale Regele Mihai I, un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria, devenită clădire de patrimoniu și actuala Rezidența BRD Scena9 – Hotspot Cultural BRD, găzduiește o ediție specială a Intersecțiilor de miercuri, în ziua în care Regele Mihai se întoarce din nou acasă.
Pe 13 decembrie, de la 19.30, Alina Pavelescu, istoric și Director Adjunct al Arhivelor Naționale ale România, va susține conferința cu titlul „Născut pentru a fi ultimul rege”, un omagiu adus Regelui Mihai, în cadrul căreia va vorbi despre viața Majestății Sale și despre cum s-a încheiat un capitol de istorie al țării în urma decesului acestuia.
„Era taciturn ca primul rege Carol, timid și serios ca bunicul său, regele Ferdinand, iar de la mama sa, regina Elena, moștenise simțul demnității și al bunei cuviințe, dublate uneori de o regească și tolerantă ironie, singura replică pe care un rege bun și-o poate permite în fața vitregiilor sorții. Și poate că moștenise câte ceva și din firea năvalnică a reginei Maria, din rebeliunea ei în fața opreliștilor, dar a înțeles repede că, pentru a fi un rege bun, răbdarea și înțelepciunea sunt calitățile esențiale. S-a maturizat domnind peste o țară în război, aflată în acel moment în punctul de întâlnire dintre marile forțe ale Răului din secolul al XX-lea: nazismul și comunismul. A fost un rege ne-charismatic al unui popor pentru care aparențele contează uneori mai mult decât esența. A fost un om care și-a iubit țara și care nu s-a dezis nicio clipă de ea, nici măcar atunci când ea, țara, s-a dezis de el. A fost fermier, electrician, aviator, agent de bursă, dar mai presus de toate a fost și a rămas tot timpul Rege. Fiindcă se născuse să fie rege, iar de povara asta nu te poate dezlega nimeni, niciodată” este caracterizarea adusă de Alina Pavelescu Regelui Mihai I.
Alina Pavelescu este Doctor în Științe Politice, autorul romanului „Moştenirea babei Stoltz”, psihanaliza unei secretare de primărie, și actualul Director Adjunct al Arhivelor Naționale ale României unde este păstrată arhiva Casei Regale.
***
Ce sunt Intersecțiile de miercuri?
Intersecțiile de Miercuri sunt un proiect inițiat și coordonat de scriitoarea Svetlana Cârstean, susținut de BRD Societe Générale, care se desfășoară în fiecare săptămână la Rezidența BRD Scena9, din strada I. L. Caragiale nr. 32.
Primul sezon a avut loc în perioada aprilie-septembrie 2015, în cadrul proiectului București Capitală Europeană a Culturii 2021. Intersecțiile de miercuri. Sezonul 3 a demarat în noiembrie 2017, iar printre invitați s-au numărat până acum scriitorul Mircea Cărtărescu, artistul Ion Barbu, filosoful Mihai Șora, Edmond Niculușcă - fondatorul A.R.C.E.N., artistul Roman Tolici, regizoarea Ioana Păun și scriitoarea Elena Vlădăreanu.