Texte şi pretexte - Invitat, istoricul Adrian Majuru
03 Iunie 2017, 06:00
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu
În ediţia din 3 iunie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, mai precis prin istoria modernă a României. În chip firesc, vă provocăm la o nouă incursiune în istorie, memorie şi erudiţie. Pretextul?Actualitatea adevărată nu este cea a întîmplărilor hic et nunc, ci doar cea consacrată prin scurgerea ineluctabilă e timpului, dar şi prin persistenţa valorii intrinseci a faptelor reţinute de aducerea aminte a veacurilor. Iată de ce astăzi l-am invitat pe istoricul Adrian Majuru, director al muzeelor municipiului Bucureşti, să ne vorbească despre un nou proiect editorial: volumul-album Istoria fizionomiei urbane ‒ de la copilărie la senectute, o panoramă de antropologie urbană pornind de la caleidoscopul diferitelor momente din viaţa locuitorilor Bucureştilor din ultimele trei veacuri, dar şi de la reflectarea acestora pe figurile oamenilor.
Cartea, una impresionantă prin evantaiul ilustrativ şi prin masivitatea documentară, este scrisă la patru mîini, al doilea autor, pe lîngă Adrian Majuru, fiind cercetătorul Elena Olariu.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria literaturii naţionale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că la 3 iunie a.c. se împlinesc 95 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui scriitor Duiliu Zamfirescu.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, momentul intitulat Nu mai am mirare să mă mir şi interpretat Mişu Fotino.
Ilustrare vizuală: Adrian Majuru, imagine a afişului expoziţional, copertă, fizionomii, Duiliu Zamfirescu, Mişu Fotino, link you tube spre un model de citire a chipurilor:
https://www.youtube.com/watch?v=gpgM2tbCUMQ.