Texte şi pretexte - Invitat special, istoricul Constantin Corneanu
08 Aprilie 2017, 06:00
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 8 aprilie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, mai precis prin istoria modernă a României. Pretextul? În chip firesc, amintirea Marelui Foc de la 23 martie1827, din ziua de Paşte, practic incendiul care a distrus Bucureştii, construiţi în bună măsură din lemn, paie şi ceva piatră. În total, au fost distruse cam la 2000 de clădiri, calamitatea durînd cîteva săptămîni, 15 oameni fiind înghiţiţi de flăcări. Vestea a cutremurat continentul european, mai multe puteri străine trimiţînd ajutoare în oameni, bani şi materiale. Din acel an datează şi prima unitate de pompieri permanenţi, constituită exact ca asemenea evenimente să nu se mai repete, cel puţin nu la oastfel de amploare. Despre toate aceste aspecte vom dezbate cu invitatul special al ediţiei, istoricul Constantin Corneanu. Acesta este doctor în istorie și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. În prezent domnia sa este muzeograf şi cercetător în cadrul Muzeului N
aţional al Pompierilor de la Foişorul de Foc din Bucureşti.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, de aceea vă propunemastăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 197 de ani se întîmpla un eveniment foarte important în planul descoperirilor arheologice vizînd antichitatea clasică, greco-romană. La 8 aprilie 1820 ţăranul grec Yorgos Kentrotas descoperea pe insula Milo statueta ce avea să cunoscută drept Venus din Milo. Opera de artă îi este atribuită lui Alexandros din Antiochia, fiind concepută între 130 şi 100 î.Hr. Se presupune că o înfăţişează pe Venus Victrix, Venus învingătoarea.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, momentul intitulat Nea Mărin la cinematograf şi interpretat de regretatul Amza Pellea.
Ilustrare vizuală: Costin Corneanu, imagine a Marelui Foc, Foişorul de Foc, imagini din epoca incendiului, Venus din Milo, alte imagini din epocă, Amza Pellea, link you tube spre un fragment din Matinalul Europe1 despre descoperirea lui Venus din Milo: https://www.youtube.com/watch?v=-hEoO0gfX6I.