Storymania – Comorile din spatele vitrinelor: colecțiile Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa
07 August 2017, 06:00
În spatele ușilor închise, departe de ochii vizitatorilor care trec pragul Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București se află o adevărată comoară: este vorba despre colecțiile muzeului, adunate cu trudă și migală încă din primii ani de existență ai acestui loc fascinant.
”Valoarea unei instituții muzeale, locul pe care îl ocupă în ierarhia naţională şi internaţională a instituţiilor cu acelaşi profil sunt determinate în primul rând de patrimoniul pe care îl deţine.”, scrie pe site-ul oficial al muzeului, www.antipa.ro. Iar patrimoniul muzeului este impresionant, după se menționează tot pe acest site: ”În prezent, patrimoniul ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este format din cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, de la ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafaţa apei şi până la mai mult de 6.000 de metri adâncime.
Patrimoniul ştiinţific este grupat în 132 colecţii: colecţii zoologice aparţinând majorităţii grupelor de animale actuale, colecţii de paleontologie, de etnografie şi antropologie, de geologie, de anatomie comparată. Prin aceasta, Muzeul conservă o parte din biodiversitatea României şi a Globului, reprezentând cea mai importantă sursă de documentare pentru cercetarea zoologică românească.”
Dincolo de datele oficiale, colecțiile muzeului au, fiecare în parte, povestea lor. O poveste care, înainte de toate, este o poveste de dragoste, dedicație și pasiune. A celor care au adunat exemplarele care constituie, astăzi, colecțiile, a celor care, deși nu ies ”la rampă”, asigură existența în continuare și creșterea acestor colecții.
Emisiunea de astăzi vă invită să descoperim împreună două dintre aceste comori: colecția entomologică și cea de lepidoptere.
Storymania, de la ora 16.00, pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro
Redactor Corina Negrea