Izvoare de filosofie - Invitată: Lavinia Marin, dr. în filosofie (II)
06 Octombrie 2017, 06:00
Lumea digitală și provocările sale filosofice. Tematici insolite de cercetare profesionalizată
Conectarea minții noastre la aparatele digitale și asimilarea celor mai excentrice inovații ale realității virtuale, cum ar fi de pildă tehnologiile 3G ori cele legate de industria roboticii, remodelează într-un sens radical gândirea tradițională generată de cultura textului și a interpretării de texte?
Iată una dintre multiplele întrebări care răscolesc mintea filosofilor, atunci când vor să înțelegă ce se întâmplă cu noi cei care trăim, în prezentul punctual, cea de-a patra revoluție a umanității: revoluția digitală.
Vom încerca să răspundem la această întrebare în două ediții succesive ale emisiunii Izvoare de filosofie, cu ajutorul unei strălucite reprezentante a tinerei generații de filosofi români, dna Lavinia Marin, posesoare a unei formații interdisciplinare impresionante. Domnia sa a dobândit, în decursul anilor de studii, mai multe licente: una în inginerie, cu specializarea Imagini, Forme și Inteligență Artificială, apoi o licență în filosofie, specialitatea filosofia minții; un masterat în Cultură Europeană la Universitatea din Uppsala, Suedia și Universitatea Göttingen, Germania. Totodată dna Lavinia Marin și-a trecut și doctoratul în filozofie, specialitatea filosofia informației, la Universitatea din București, iar în prezent prepară cel de-al doilea doctorat în științele educației la Universitatea din Lëven, Belgia.
În emisiunea din 29 sept. ne vom interoga asupra posibilității întemeierii unei filosofii a digitalului, luând ca pretext un articol semnat de către dna Lavinia Marin, în „Revista de filosofie”, pe care-l puteți descărca de la adresa: http://www.institutuldefilosofie.ro/e107_files/downloads/Revista%20de%20filosofie/2016/Rev.%20filos.,%20LXIII,%205,%202016/LAVINIA%20MARIN,%20Schita%20pentru%20o%20posibila%20filosofie%20a%20digitalului.pdf
În emisiunea din 6 oct. ne vom interoga asupra formelor de patologie a gândirii generate de interacțiunea dintre om și calculator și vom încerca un răspuns la întrebarea dacă tehnologiile virtuale ne pot „aresta” gândirea. Pe scurt, în această ediție vom face o radiografie a felului în care prostia se manifestă în era digitală, urmând incitantele cuvinte ale Matthijs van Boxsel, celebrul autor al Enciclopediei prostiei, care susține că „nimeni nu e atât de inteligent, încât să-și dea seama cât de prost este”. A se vedea, http://pdfsu.com/lib.php?q=the-encyclopedia-of-stupidity&ref=v0.mailclean.pagelink.nl
Vă aștept, ca de obicei, vineri între orele 21.10-22.00, pe lungimile de undă ale Postului de Radio România Cultural.
Realizator: Constantin Aslam
Conexiuni: