Idei în nocturnă - Pagini de Istorie - Un secol de Istorie, 1917- 2017. Amprenta Statelor Unite ale Americii
04 Iulie 2017, 14:26
Idei in nocturna- Pagini de Istorie, marti 4 iulie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Redactor Dan Manolache. Un secol de Istorie, 1917- 2017. Amprenta Statelor Unite ale Americii. Invitat, prof. dr. Cosmin Popa, cercetetor la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Romane.
Astazi, cand sarbatorim ziua SUA, vom vorbi despre felul in care acest stat a influentat ultimul secol al istoriei lumii. Se implinesc 100 de ani de cand trupele americane au debarcat in Europa sfasiata de Primul Razboi Mondial si au contribuit decisive la incheierea lui. Tot SUA si-au pus amprenta si asupra configurarii europei postbelice. Iata doar doua dintre principiile facute publice de Presedintele Woodrow Wilson in celebrul sau program:
Primul din cele paisprezecece puncte, proclamate la 8 ianuarie 1918, prevedea că în viitor "nu vor mai exista acorduri internaționale private de niciun fel, ci doar convenții de pace publice, încheiate deschis". Un alt punct, deosebit de important pentru noi si nu numai pentru noi, sustinea “reajustarea frontierelor Austro-Ungariei în baza principiului autodeterminarii naționalităților”.
Presedintele American, atasat idealurilor pacii, a fost si promotorul creerii Ligii Natiunilor, o organizație care să fie "atât a celor mari, cât și a celor mici” si sa fie bazată pe principiul securității colective a tuturor statelor, care doreau respectarea convențiilor internaționale.
Din pacate scopul nu a fost atins, SUA s-au retras in izolarea din care iesisera in 1917 refuzand sa se mai implice in turbulente Istorie a batranului continent. Au facut-o din nou atunci cand Germania lui Hitler, aliata cu Italia fascista si militarismul japonez, amenintau lumea libera. Au facut-o din nou decisive, inclinand balanta razboiului de partea coalitiei antifasciste. Din nou insa situatia politica de la sfarsiul razboiului nu a permis punerea in practica a principiilor generoase. In Charta Atlanticului, un document semnat de președintele SUA, F. D. Roosevelt, și de premeirul britanic, W. Churchill, la 14 august 1941, se stipula că cele două state nu urmăresc extinderea teritorială și era proclamat dreptul la autodeterminare al popoarelor care fuseseră lipsite de acest drept. Urmarea a fost, din pacate, aparitia celor doua lagare si declansarea “razboiului rece”. Ne amintim cu totii cu ce sperante si cu cata aroare ii asteptau parintii si bunicii nostril pe americani care sa ne readuca libertatea.
La 8 martie 1983, Ronald Reagan s-a adresat membrilor Asociaţiei evanghelicilor din Orlando, California. În discursul său, cunoscut mai târziu ca Discursul asupra Imperiului răului, a abordat două teme importante ale actualităţii politice din acel moment: dreptul la viaţă şi negocierile pentru dezarmare. Int-adevar “imperiul raului” s-a prabusit si a urmat epoca in care traim astazi, epoca in care SUA au ramas singura superputere. Despre asteptarile, limitele , sperantele, deazamagirile si idealurile lumii in care traim vom vorbi in ultima parte a emisiunii.
O emisiune in care personajul principal este o tara de la care poate asteptam prea mult fara sa ne gandim ca nu poate face totul de una singura fara sa si greseasca.