Idei în nocturnă- Pagini de Istorie - „ Regina-mamă Elena. Mariajul şi despărţirea de Carol al II-lea”
23 Octombrie 2018, 06:00
Idei în nocturnă- Pagini de Istorie, marţi 23 octombrie 2018, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). „ Regina-mamă Elena. Mariajul şi despărţirea de Carol al II-lea”. Invitat, dr. Simona Preda, autoarea cărtii cu acest titlu, recent apărută la Editura Corint. Realizator Dan Manolache.
Emisiunea din această seară îşi propune să evoce personalitatea Elenei, cea de a III- a regină a României, despre care se ştiu încă puţine lucruri. Este doar unul dintre motivele pentru care lucrarea invitatei noastre, doamna dr. Simona Preda, este extrem de preţioasă. Se adaugă însă multe altele. Între ele, bogăţia surselor documentare ce cuprinde documente oficiale, fragmente de jurnal sau memorii, articole de presă. Remarcăm şi modul elegant şi fluid cu care autoarea leagă toate aceste documente, talentul său literar ce completează fericit rigoarea istoricului. Rezultatul, o carte care se citeşte uşor, o lucrare care oferă o perspectivă inedită atât asupra personajului principal cât şi asupra mediului în care Regina Elena, Sitta cum îi spuneau apropiaţii, evolua după căsătoria sa cu Prinţul Carol, în martie 1921.
Ca argument vă oferim o succintă caracterizare a Reginei- mamă Elena: „ Poate că nu a avut talentul de scriitoare al lui Carmen Sylva (deşi scrisorile sale dovedesc o mare acurateţe şi sensibilitate) sau abilitatea politică a soacrei sale, regina Maria (conjunctura sociopolitică nu i-a permis o mai mare implicare), însă Regina Elena, despre care, din păcate, se ştiu atât de puţine lucruri, a fost la rândul ei , una dinree acele femei care în momente-cheie ale vieţii a manifestat o demnitate impresionantă. Asupra acestui personaj al istoriei se aruncă de obicei clişee legate de eşecul mariajului în care a fost implicat, însă dincolo de nefericirea conjugală şi de disperarea maternă, regina Elena a fost un model care a ştiut să lupte, să piardă, ba chiar să se reinventeze atunci când condiţiile au impus-o.”
Vom parcurge doar un fragment din biografia reginei, cel cuprins între 1921 şi 1932, o perioadă mai degrabă tristă a vieţii sale luminată de apariţia celui care avea să devină Regele Mihai, dar întunecată de neîntelegerile cu regele Carol al II-lea, de persecuţiile la care a fost supusă dintre care cea mai greu de suportat a fost separarea aproape permanentă de fiul său.
Asteptăm continuarea acestui portret istoriografic pentru a avea o imagine copletă a unei regine înzestrate cu o paletă rară de calităţi. Lor, acestor calităţi, li se datorează, după revenirea în ţară în 1940, determinarea cu care a apărat comunitatea evreiască persecutată în vremea Celui de al Doilea Război Mondial, implicarea în campanii de caritate, sau capacitatea de a face faţă împrejurărilor complet atipice datorate războiului dar şi perioadei ce i-a urmat, perioadă în care lumea ei, lumea normalităţii, se prăbuşea în România supusă unui accelerat şi implacabil proces de comunizare.
O emisiune pe care o dedicăm Reginei- mamă Elena dar deopotrivă Regelui Mihai pentru care a fost întotdeauna un sprijin afectiv şi un ptreţuit Sfătuitor. Cu doar două zile înainte de ziua de naştere a Regelui Mihai, ne dorim ca emisiunea să fie şi un respectuos omagiu.