Idei în nocturnă- Pagini de Istorie - Magazin Istoric, de la avangardism la conservatorism? Puncte de vedere la…..semicentenar
09 Ianuarie 2017, 06:00
marţi 9 ianuarie 2018, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Realizator Dan Manolache.
Invitat, dl. Dorin Matei, redactorul şef al revistei.
La aparţie, cu mai mult de 50 ani în urmă, Magazinul Istoric era, nu doar percepută ci cu dreptate apreciată, drept o revistă ce spărgea canoanele.
O facea în primul rând prin conţinut. În primul număr, spre exemplu, începea publicarea stenogramelor Conferinţei de la Yalta dar şi un prim episod din memoriile lui Constantin Argetoianu. Subiecte altădată tabu sau expediate în.....loznci, erau acum prezentate pe baza unor surse de primă mână şi în analiza unor adevăraţi istorici. Magazinul Istoric atrăgea şi prin diversitatea subiectelor abordate, ce tratau atât istoria românilor cât şi cea universală. Apăreau desigur şi concesii facute politicului, mai puţine în primii ani şi mai multe în anii ’80 când presiunile deveniseră extreme.
În al doilea rând, Magazinul Istoric era altfel şi prin forma în care prezenta istoria. Era una accesibilă, aşadar uşor de citit şi de înţeles de un mare număr de citititori.
Aşa se face că a fost îndrăgită încă de la început. Cozi la chioşcurile de difuzare a presei, constituirea de colecţii dar mai ales comentarii laudadative. În sfârşit, iubitorii români de istorie aveau o „carte” cu apariţie lunară pe care o aşteptau şi o citeau cu plăcere.
Au fost, fireşte şi unele critici la adresa „avangardismului”. I se reproşa revistei....„vulgarizarea” istoriei. Credem şi astăzi că de fapt era vorba doar de o „democratizare” a ei, păstrând însă corectitudinea informaţiei.
Timpul a trecut, trăim o altă epocă aceea a libertătii de informare. Suntem în fiecare clipă bombardaţi cu zeci de ştiri, comentarii, analize, interpretări, multe dintre ele cu subiecte de istorie sau care fac apel la cunoştinţe despre trecut. Apare însă, aproape firesc am spune,.....îndoiala. Care sunt sursele credibile? Ce analiză se bazează pe documentare serioasă? Cum să ne ferim de.....manipulare? Ei bine în această avalanşă de informaţie, care aproape ne sufocă, avem nevoie de repere. Unul dintre ele, desigur în domeniul nostu de interes, este Magazinul Istoric. Desigur revista s-a modernizat, de pildă poate fi citită şi on line, dar a continuat să respecte istoria şi implicit să-i respecte pe iubitorii de istorie, incercând să se menţină cât mai aproape de adevărul faptelor. O dovadă de consevatorism, ar spune unii! O dovadă de profesionalism, spunem noi, iubitorii mai vechi sau mai noi ai revistei.
Vom vorbi aşadar despre trecutul dar şi despre prezentul îndrăgitei reviste încercând să definim, în ceea ce o priveşte, „avangardismul” sau „consevatorismul” său.
Vom încerca să abordăm, din acelaşi punct de vedere şi maniera ideală de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri.