Azi la Radio România Cultural: Idei în nocturnă- Pagini de Istorie - Invitat, prof.univ. dr. Viorica Moisuc
05 Decembrie 2017, 06:00
Idei in nocturnă- Pagini de Istorie, marţi 5 decembrie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Redactor Dan Manolache. Reperele anului 1918. Drumul către Marea Unire. Invitat, prof.univ. dr. Viorica Moisuc.
Am intrat, de câteva zile, în anul în care sărbătorim centenarul Marii Uniri. Anul 1918, al cărui final a fost atât de fericit, este însă unul în care România şi românii au trecut prin multe cumpene, şi-au văzut speranţele risipite, au reînceput să nadăjduiască şi în final s-au bucurat de împlinirea unui vis ce părea îndepărtat….. Tocmai de aceea ne-am gândit ca in emisiunea din această seară să parcurgem drumul sinuos pe care au călcat românii acelor vremuri, să ne oprim la bornele de încercari sau de bucurii care l-au jalonat, căutând să reconstituim după un secol istoria acelor vremuri. Iată cum consemnează documentele cele trei evenimente fericite care au condus la realizarea Marii Uniri:
27 martie 1918 : “În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.”
28 niembrie 1918: Congresul Naţional al Bucovinei, întrunit în sala sinodală a Platului Mitropolitan din Cernăuţi a hotărât “unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”.
1 decembrie 1918: “Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România.”
Vom vorbi ânsă şi de momentele de cumpănă:
26 noiembrie/ 9 decembrie 1917- Se încheie la Focşani armistiţiul între România şi Puterile Centrale, urmare a armistişiului de la Brest- Litovsk prin care Rusia ieşea din război.
Decembrie- ianuarie 1917, 1918- Guvernul român decide curăţirea teritoriului Moldovei de trupele ruseşti anarhizate.
31 decembrie 1917/ 13 ianuarie 1918- Autorităţile sovietice îl arestează pe Constantin Diamandy, ministrul României la Petrograd şi dispun apoi confiscarea tezaurului românesc.
20 februarie/ 5 martie 1918- Se semnează la Buftea, Tratatul Preliminar de Pace între România şi Puterile Centrale, urmat de semnarea Trataului de pace, la Bucureşti, pe data de 24 aprilie/ 7 mai 1918.
Sunt doar câteva dintre evenimentele despre care ne propunem să vorbim in această emisiune. Vă invităm să fiţi alături de noi.