Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Invitat, prof.univ.dr. Georgeta Filitti
03 Octombrie 2017, 06:00
marti 3 octombrie 2017, ora 21.10
Redactor Dan Manolache.
Evocare Mihail Kogalniceanu la doua secole de la nastere. Invitat, prof.univ.dr. Georgeta Filitti.
Dragi prieteni ai emisiunii, voi incepe scurta prezentare a personajului principal al discutiei la care va invitam sa participati, putin atipic…..
Cu multi, multi ani in urma, un om in varsta de 74 de ani lua calea apusului pentru a-si cauta sanatatea. Va fi trecut si prin Viena insa nu s-a oprit. Si-a continuat drumul spre Paris. Din pacate stiinta medicilor din orasul Lumina nu a putut sa-i fie de folos. A murit pe masa de operatie la 20 iunie 1891 dupa o viata inceputa la 6 septembrie 1817. Dar ce viata…… “ Nu am nevoie sa va fac biografia mea” rostea el, fara falsa modestie, de la tribuna Parlamentului la sfarsitul unei remarcabile cariere publice. Iar la raspunsul impertinent al unui “coleg”- “Nu o stiu”, a replicat sec: “ Cu atat mai rau pentru dumneavoastra”.
De aceea in emisiunea noastra nu vom insista, peste masura, asupra omului politic care a fost Mihail Kogalniceanu, in multe randuri ministru ( de interne, de externe), prim ministru, parlamentar, diplomat. Vom insista cu moderatie si asupra omului de cultura, Istoric, scriitor, gazetar, membru din 1869 al Societatii Academice si presedinte al Sectiei de Istorie.
Mihail Kogalniceanu a fost mai mult decat ne lasa sa aflam, cartea de istorie. Fiul agai Ilie si al Caterinei, descendenta a unei vechi familii genoveze stabilita la Cetatea Alba, a fost….un Om, un Om adevarat. A invatat in Franta, la Luneville si apoi la Berlin, nu doar matematica, latineste, frantuzeste, elineste, ci si mestesugul armelor si al “zugraviei”. Nu apictat, a devenit insa un cunoscut colectionar. I-a placut sa manance bine dar sis a gateasca.
In timpul studiilor cerea de acasa retete de dulceturi dar si ….o punga de seminte de pepene rosu caci, scria el, “ aice nu se stie macar, ce-i harbuzul”. La intoarcere a publicat “ 200 de retete cercate de bucate” intre care, “supa pisata” sau “ friganele umplute cu migdale”.
A fost avocat de succes, proprietar al unei fabrici de postav, dar si a doua slepuri, mare mosier, antreprenor al Postelor de peste Milcov si enumerarea ar putea continua.
Conu’ Mihalache a fost o personalitate fara de care istoria Romaniei ar fi mult mai saraca…..
Un om care si-a condus viata si si-a condus bine viata, dupa principiul ce poate fi chiar si astazi valabil……”Meritul este adevarata distinctie”.