Idei în nocturnă- Pagini de Istorie - Invitat, dr. Codrut Constantinescu
15 August 2017, 06:00
Idei in nocturna- Pagini de Istorie, marti 15 august 2017, Radio Romania Cultural (21.10- 22). Redactor Dan Manolache. O calatorie in Irlanda si Scotia, pe urmele celtilor. Invitat, dr. Codrut Constantinescu.
“Adoptand o atitudine deschisa, cautand adevarul meu, am descoperit o minunata paleta de culori a Europei care a inceput mult prea devreme sa ni se para banala. Daca ridicam putin ochii din fundatura noastra, putem observa transformarile care au loc si ar fi potrivit sa apreciem mult mai mult Uniunea Europeana pentru tot ce ne ofera. Nu se stie cum si cand vor disparea.”
Astfel isi incepe invitatul emisiunii din aceasta seara cartea de calatorie in doua din cele mai fascinante spatii europene….. Locuitorii lor, au o istorie incarcata de evenimente, o istorie tulbure si tulburata pana aproape de zilele noastre. Doua popoare numeric putin numeroase, fiecare de aproximativ 5 milioane, care insa si-au marcat puternic trecerea prin timp. Un sir aproape neintrerupt de lupte cu straini (vikingi, englezi), dar si interne intre nenumaratele clanuri, eroi si martiri, tradatori si patrioti, foamete, mandrie, pasiune pentru whisky, berea Guinness dar si pentru cultura ( Irlanda are patru premiati Nobel pentru literatura), un monstru locuind un lac, castele locuite de stafii si enumerarea ar putea continua.
Doua tari care merita vizitate, doua tari in care, ca aproape peste tot in Europa intalnesti multi romani ce si-au gasit sau cauta un loc de munca. Calatorul, domnul Codrut Constantinescu, isi descrie parcursul cu un amestec de euditie, mirare, entuziasm, skepticism si bucuria de a se afla in fiecare ditre locurile pe care ni le infatiseaza. Este cartea unui tanar vizitator ce-si pastreaza in permanenta normalitatea. Incearca sa intre in conversatie cu oamenii intalniti, sa inteleaga mai mult decat sa contemple. Poate de aceea cartea sa se citeste cu usurinta, poate de aceea am avut deseori senzatia ca il insotesc la Trinity College din Dublin, la inchisoarea Kilmainham, la catedralele Saint Patrick si Christ Church, in hanuri din micute localitati irlandeze si scotiene, in micul Muzeu al farurilor de coasta sau in impresionantul Muzeu National al Razboiului.
Emisiunea va propune o intalnire sau reintalnire cu trecutul si prezentul Irlandei si Scotiei intr-o incercare de a va starni, de ce nu, curiozitatea….