Idei în nocturnă - Pagini de Istorie - Despre arheologie, ştiinţa care dă “contur” trecutului
20 Iunie 2017, 06:00
Marti 20 iunie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).
Redactor Dan Manolache.
Despre arheologie, stiinta care da “contur” trecutului.
Invitat, dr. Ovidiu Tentea, presedintele Comisiei Nationale de Arheologie.
Potrivit definitiei din dictionar, arheologia (termen derivat din cuvântul grecesc Αρχαιολογία, compus din αρχαίος archàios "antic" și λόγος, lògos = "discurs" sau "studiu") este știința ce studiază civilizațiile și culturile umane vechi și relațiile acestora cu mediul înconjurător, prin documentare și prin căutarea, culegerea, analizarea și interpretarea urmelor materiale rămase. Pare clar dar, ca si in cazul altor definitii, sec si pentru multi dintre noi….neatractiv! Nimic mai fals, ne va spune cu siguranta invitatul nostru, un adevarat pasionat al acestei stiinte. Argumentele au fost “gasite” pe santierele unde, alaturi de colegi si voluntari, a readus in prezent…..trecutul. Intre ele: Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Roşia Montană, Petronell-Carnuntum, Căşei-Samum, Gilău, Sighişoara, Galaţi, Castrul si baile romane de la Malaiesti.
Vom incerca sa calatorim si noi in vremuri vechi avand o calauza care poate vedea si descrie o asezare disparuta cu milenii in urma si chiar pe locuitorii ei, pornind de la cateva marturii materiale care au supravietuit timpului. Caci, nu-i asa, Friedrich Duerrenmatt, sesiza un aparent paradox: “ În arheologie se vede absurdul istoriei. Arheologia reconstruieşte ceea ce a distrus istoria.”
Vom vizita asadar trecutul facand macar doua opriri la Ulpia Traiana Sarmizegetusa si la Castrul si baile romane de la Malaiesti. Vom afla ce inseamna “Programul National LIMES”, cum se prezinta inceputul sezonului de sapaturi 2017 si care sunt principalele lui obiective, situri, asadar principalele proiecte de cercetare arheologica. In context vom face referiri si la activitatea Comisiei Nationale de Arheologie.
Nu vom evita aspectele mai putin placute….insuficienta fondurilor, calitatea uneori indoielnic stiintifica a restaurarilor, pericolul braconajului arheologic.
Chiar daca vom scruta un trecut foarte indepartat, vom vorbi tot despre noi, cei de astazi. Pentru ca noi, prin intermediul acestor oameni minunati care sunt arheologii, suntem cei care ii cautam, ii ascultam si incercam sa-I intelegem pe cei de a caror existenta ne despart milenii. Prin noi, ei, se scutura de….uitare!