Centenar Nicolae Ceauşescu. Radio România Cultural propune astăzi o dezbatere istorică despre Marele conducător
23 Ianuarie 2018, 06:00
În 2018, Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 100 de ani. În communism, pe 26 ianuarie, România îşi sărbătoarea Alesul. Astăzi, de la ora 21.10, Dan Manolache invită publicul Radio România Cultural la o discuţie despre Nicolae Ceausescu şi " Epoca de aur", la un secol de la naşterea “Marelui conducător”. Invitat - prof.univ. dr. Dragoş Petrescu, preşedintele Colegiului CNSAS.
Cu mulţi ani in urma ziua de 26 ianuarie nu era o zi obişnuită......Un zbucium cuprindea nomenclatura de partid şi de stat care cu săptămani inainte "acţiona" astfel ca macar un freamat să pătrundă în orice casă de român. Se apropia Ziua Tovaraşului.
Nici o hiperbola nu era nelalocul ei.....Aşadar : Titan, Demiurg, Ctitor, Ganditor,Geniu, Erou intre eroi, Om intre oameni, Mare carmaci, Carpat ! si câte si mai câte.
Televiziunea îi inchina toate cele doua ore ale programului, Radioul îi aducea omagii nesfârşite... Pictorii îi dedicau tablouri în care apărea drept continuatorul firesc al tradiţiei marilor voievozi ( care erau figuraţi, fireşte, mai mici si mai estompaţi ), cât despre ceilalţi activişti de partid, oricît ar fi fost ei de importanţi, se vede că nu prea meritau să apară alături de conducător... Onoarea o avea doar tovaraşa si eventuali anonimi si decorativi oameni ai muncii care formau însă doar un decor adecvat. Chiar dacă nu erau prea marcaţi de sarbătoare şi nici convinşi ca trăieasc în cei mai minunaţi ani ai existenţei omenesti în spaţiul carpato- danubiano- pontic de la fondarea statului dac centralizat de către Burebista, multi oameni obişnuiţi aflau din presa ce cadouri primise Ceauşescu din partea lor (prin întreprindere).
Festivismul de opereta sau festivităţile nu puteau ascunde realitatea, de exemplu cozile la alimente......
Astăzi câţiva nostalgici se mai adună la Cimitirul Ghencea pentru a aprinde o lumânare la mormântul celui care a avut, pentru multa vreme o putere aproape absolută asupra României ....
Ceauşescu si epoca sa se estompează încet încet în trecut iar păcatele dar si înfăptuirile sale rămân ăn amintirile noastre, fireşte subiective şi din ce în ce mai mult de competenţa istoriei şi istoricilor. Acesta este şi scopul pe care şi-l propune emisiunea de astăzi, acela de a vorbi despre un trecut care încă ne domină pe mulţi dintre noi, cu obiectivitate şi sinceritate.
Sunt multe întrebări la care istoricii trebuie să răspundă inclusiv la aceea pe care de dincolo pare sa ne-o puna chiar Tovarasul... Pentru cele rele sunt doar eu singurul vinovat? Dar pentru cele bune, am completa noi, are doar el meritele.