Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Ion I. C. Brătianu, un artizan al Marii Uniri.
28 Noiembrie 2017, 06:13
Idei in nocturnă- Pagini de Istorie, marţi 28 noiembrie 2017, ora 21.10
Redactor Dan Manolache.
Ion.I.C. Brătianu, un artizan al Marii Uniri.
Invitat, prof.univ.dr. Nicolae Noica, autorul lucării apărute la Editura Vremea cu titlul: “Ion I. C. Brătianu, inginer constructor şi om de stat”.
Îl vom evoca în emisiunea din această seară pe ionel Brătianu, unul dintre cei mai importanţi oameni politici români, de la moartea caruia s-au împlinit, pe 24 noiembrie, noua decenii.Vom porni desigur de la biografie,vom vorbi, fireşte, despre faptele lui mari dar şi despre criticile pe care i le aduceau adversarii politici. Vom stărui asupra voinţei cu care şi-a impus punctele de vedere, statornicind dreptatea naţiunii române în arhitectura europeană ce s-a impus in urma Marelui Război. Vom reliefa şi marile izbânzi ale politicii sale interne, tot atâtea trepte pe care le-a urcat Romania în procesul său de modernizare şi sincronizare cu Europa timpului.
Iată şi prezentarea cărtii de la care va pleca demersal nostru, aşa cum ne este înfăşişată de Editura Vremea:
„Un album fenomenal, un titlu de colecție ce nu poate lipsi din biblioteca unui român pasionat de istorie, politică și arhitectură. Pentru că această carte vine cu informații noi, inedite, despre omul politic, omul providențial și inginerul Ion I.C. Brătianu.
Albumul este semnat de prof. ing. Nicolae St. Noica și se înscrie în seria proiectelor editoriale apărute ca urmare a unor eforturi de cercetare în arhive și documentare asiduă, rezultând o imagine până acum necunoscută, dar completă, a lui Ion I.C. Brătianu, omul din spatele personajului public.
Cartea cuprinde numeroase pagini de corespondență privată a lui Brătianu către familie, prieteni, cunoscuți, cuprinde însemnări personale pe teme politice sau pe marginea unor călătorii, cuprinde informații „de culise” despre această mare personalitate a vieții politice și nu numai din România. Paginile sunt ilustrate cu fotografii din arhiva Academiei Române, Arhivele Naționale ale României și arhiva domnului Nicolae St. Noica, cu scrisul de mână al fostului premier, cu planuri de lucru și desene inginerești. Îl veți descoperi pe Ion I.C. Brătianu cu totul altfel decât îl știați – îl veți descoperi personal!
Mesajul albumului este mai actual ca niciodată – importanța educării copilului în spiritul dragostei de neam și al culturii, spiritul cinstei și onoarei, în spiritul datoriei de a fi un bun profesionist indiferent de domeniul în care activezi.”
Vom încheia aceasta succintă prezentare a emisiunii cu cateva citate reveletoare pentru modul în care Ionel Brătianu înţelegea să-şi indeplinească misiune de om politic.
„Un popor care nu ştie să-şi apere drepturile sale, în zadar aşteaptă sprijin de peste graniţă.”
“ Cei mai mulţi işi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri.…… Politica este ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale”.
Adresându-se Parlamentului, în decembrie 1919, spunea: „ Sunteţi domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său si care trebuie să aibă mereu încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi.”