Idei în nocturnă - Pagini de Istorie - Astazi despre….istoria de langa noi!
23 Mai 2017, 06:00
Marti 23 mai 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).
Redactor Dan Manolache.
Astazi despre….istoria de langa noi! O emisiune realizata in colaborare cu Agentia de presa RADOR. Invitati, Adriana Buzoianu si Viorel Patrichi.
Iata, pe scurt cateva extrase din presa internationala referitoare la evenimente ce tin capul de afis al actualitatii politice:
Primul discurs al preşedintelui SUA, Donald Trump, susţinut în prima sa vizită oficială în străinătate.
În faţa liderilor statelor musulmane reuniţi la summitul SUA-GCC (Consiliului de Cooperare al Golfului), desfăşurat la Riad, în Arabia Saudită, preşedintele Trump a subliniat necesitatea unităţii lumii musulmane în confruntarea cu ideologia islamistă extremistă, generatoare de grupări teroriste, scrie „Washington Post”.
Ziarul american menţionează că SUA şi Consiliul de Cooperare al Golfului au semnat un memorandum care prevede instituirea în Arabia Saudită a unui centru global pentru combaterea ideologiei extremiste islamiste. „Elementul deosebit şi unic al memorandumului este că a fost semnat de către toţi şi consfinţeşte modul în care fiecare semnatar îşi asumă responsabilitatea pentru urmărirea penală a tuturor entităţilor şi indivizilor care finanţează terorismul”, subliniază „Washington Post”.
„Discursul preşedintelui Trump a fost menit să reseteze tonul dur şi politicile faţă de islam adoptate de Donald Trump anul trecut, în timpul campaniei sale prezidenţiale”, punctează „New York Times”. Vorbind despre lupta dintre „oamenii decenţi şi teroriştii barbari”, adică lupta dintre „bine şi rău”, preşedintele Trump s-a referit şi la Iran, relevă „Financial Times”. Şi ziarul britanic „The Independent” are aceeaşi poziţie, dar subliniază referirile stricte la implicarea Iranului în războiul din Siria. După întrevederea de sâmbătă dintre Donald Trump şi Regele saudit Salman – o întrevedere „istorică”, după cum s-a exprimat liderul de la Casa Albă – a fost semnat un acord în valoare totală de aproape 400 de miliarde de dolari, care se va derula pe o perioadă de zece ani şi este menit să sprijine Arabia Saudită în confruntarea cu ameninţările venite dinspre Iran şi aliaţii săi.
Donald Trump a mai spus în discursul său că Orientul Mijlociu nu trebuie să stea şi să nu facă nimic, aşteptând ca SUA să zdrobească răul reprezentat de extremismul islamist, notează „Jerusalem Post”. Publicaţia subliniază, pe de altă parte, că „miniştrii cabinetului israelian sunt îngrijoraţi că acordul semnat între SUA şi Arabia Saudită, cu care Israelul nu are niciun fel de relaţii diplomatice, ar putea afecta puterea militară a Israelului”.
„Vizita preşedintelui Trump în regiune întăreşte frontul împotriva Iranului şi reprezintă o oportunitate pentru îmbunătăţirea cooperării şi securităţii regionale, ca fundament al păcii în Orientul Mijlociu. În acelaşi timp, însă, forţa militară eficientă şi de înaltă calitate a Israelului trebuie menţinută”, comentează „Jerusalem Post”.
Însă, Iranul este de părere că „preşedintele Trump generează violenţă interconfesională în Orientul Mijlociu, iar politicile sale ar putea duce la accentuarea instabilităţii în regiune”, scrie „Iran Daily”. Ziarul comentează: „Unii favoriţi ai SUA din regiune, precum Arabia Saudită, îşi oferă trezoreriile şi proprietăţile naţionale acestui vanzător de mărunţişuri preşedinte al SUA în speranţa creării unui front de carton care să stimuleze slăbirea teroriştilor în Orientul Mijlociu”.
Între timp, Iranul este mai pregătit ca niciodată să interacţioneze cu lumea întreagă, subliniază „Tehran Times”, citeaza declaraţiile preşedintelui reales Hassan Rouhani: „Mesajul de pace şi prietenie al naţiunii noastre a fost în mod explicit transmis lumii, iar naţiunea nostră se aşteaptă ca mesajul său să fie corect auzit de toate guvernele, de toţi vecinii şi mai ales de marile puteri”
Noul preşedinte francez, Emmanuel Macron, a desemnat componenţa guvernului condus de Édouard Philippe, un guvern ce are 22 de membri.
Macron se sprijină pe veterani ai politicii, pentru a-şi pune în operă ‘revoluţia’ promisă, titrează El Pais. Europa, Siria, Irak, Rusia – acestea sunt dosarele grele care îl aşteaptă pe noul ministru de Externe, Jean-Yves Le Drian, scrie Le Monde. Agenda este deja una încărcată, cuprinzând summit-ul NATO din 25 mai, întâlnirea preşedintelui francez cu omologul său american, summitul G7, Consiliul European din iunie şi summit-ul G20 de la Hamburg, şi asta doar pentru început, atenţionează Le Monde.
Aliaţii Statelor Unite evaluează impactul presupuselor dezvăluiri de informaţii confidenţiale Rusiei, de care este acuzat preşedintele Donald Trump, consemnează The Wall Street Journal.
Unii dintre aliaţi sunt uimiţi şi alarmaţi, dar asigură că America rămâne un partener vital, scrie ziarul american. Nici republicanii nu îl vor abandona pe Trump, în pofida ultimelor scandaluri, titrează Newsweek. Totodată, israelienii susţinători ai lui Trump refuză să creadă că liderul american ar fi trădat încrederea ţării lor dezvăluind date confidenţiale transmise de ei, şi preferă să acuze presa pentru tensiunile apărute, scrie Haaretz, adăugând că Trump a discutat în continuare cu premierul Netanyahu despre vizita sa din 22 mai în Ţara Sfântă. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat dispus să trimită Congresului american transcrierile discuţiei în cauză, dintre preşedintele SUA şi ministrul rus de Externe, şi a calificat zarva de la Washington ca fiind „o schizofrenie politică”, adaugă Time.
Ucraina a luat noi măsuri împotirva Rusiei, adoptând decizia controversată de a bloca accesul la serviciile de internet ruseşti foarte populare, anunţă La Libre Belgique. Dur criticată de Kremlin, dar şi de internauţii ucraineni, această decizie intensifică războiul economic, dar şi pe cel informatic, pe care îl poartă Kievul şi Moscova, în ultimii ani, adaugă ziarul belgian. Consiliul Europei şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia Kievului de a impune sancţiuni asupra reţelelor sociale ruseşti, deoarece contravine percepţiei comune cu privire la libertatea de exprimare, scrie Evropeiska Pravda. Human Rights Watch consideră că preşedintele ucrainean ar trebui să anuleze interdicţia impusă, deoarece este un atac cinic asupra dreptului la informare, care afectează milioane de ucraineni, citează Ukrainska Pravda.
Coreea de Nord a confirmat că a lansat „cu succes” duminică o altă rachetă balistică cu rază medie de acţiune. Agenţia de presă nord-coreeană KCNA, de stat, a informat că arma este gata acum pentru a fi desfăşurată pentru acţiune militară. Casa Albă a precizat că racheta are o rază de acţiune mai mică decât cele folosite de Coreea de Nord în ultimele trei teste. Lansarea survine la o săptămână după ce Pyongyangul a afirmat că a testat un nou tip de rachetă capabilă să transporte un focos nuclear de mari dimensiuni.
Situaţia din Republicii Moldova a fost dezbătută în Parlamentul European. Au fost amânate însă discuţiile privind acordarea unei asistenţe financiare de 100 de milioane de euro până când Comisia de la Veneţia se va pronunţa asupra intenţiei autorităţilor de la Chişinău de a modifica legislaţia electorală.
Vadim Krasnoselskii, preşedintele asazisului stat Transnistrean, a condamnat recenta decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a declarat ilegală prezența militară rusă în republică separatistă. El a afirmat acest lucru la o reuniune consultativă a primilor deputați ai parlamentului local.
„Este foarte periculoasă hotărârea adoptată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, prin care este recunoscută drept ilegală prezenţa trupelor operative ruseşti. Acest lucru este de înţeles pentru Constituția Republicii Moldova. Însă faptul că, prin această decizie, Curtea Constituțională recomandă să se rezolve această problemă prin mijloace diplomatice sau militare, acest lucru este grav și periculos. Curtea Constituțională nu recomandă să se rezolve problema în conformitate cu legislația în vigoare, ci pur şi simplu dă şi indicaţii care este drumul de urmat” -„a precizat Vadim Krasnoselskii, citat de propriul birou de presă.