Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - Buletinele agentiilor de presa, file de cronici contemporane

04 Aprilie 2017, 06:20

marti 4 aprilie 2017, ora  21.10

Redactor Dan Manolache.

Buletinele agentiilor de presa, file de cronici contemporane. Invitati, Adriana Buzoianu si Viorel Patrichi, jurnalisti RADOR.

              Iata cateva dintre evenimentele aflate in ultima perioada in prim planul atentiei opiniei publice. Textele citate au fost preluate din buletinele RADOR.

           „Premierul sîrb Alexandr Vucici câstigă preşedinţia din primul tur”, anunţă agenţia Reuters. „Sîrbii au votat la alegerile prezidenţiale care au reprezentat un test pentru regimul autoritar al premierului lor, pe fondul influenţei tot mai mari a Rusiei în regiunea balcanilor”, scrie Wall Street Journal. O analiză realizată de publicaţia Stratfor opinează că Moscova va continua să folosească diviziunile din Balcani, zonă care constituie „o arenă în care concurează multe puteri mondiale”, pentru a-şi extinde influenţa în Serbia, Kosovo, Muntenegru şi Macedonia. La scrutinul prezidenţial din Serbia, au votat aproximativ 50% din cei 6,7 milioane de alegători cu drept de vot, inclusiv din Kosovo, notează agenţia de presă sîrbă Beta.

               Ziarele din Marea Britanie sunt mai atente la implicaţiile care încep să se prefigureze după declanşarea Brexit. „Theresa May ‘ar intra în război’ pentru a apăra suveranitatea Gibraltarului, la fel cum a făcut Margaret Thatcher în privinţa Falkland-ului, spune un fost lider conservator”, Lord Howard, citat de The Telegraph. Iar Financial Times constată că „Tensiunile legate de Gibraltar dau în clocot în discuţiile britanice despre război”, în vreme ce „Spania dă o a doua lovitură Regatului Unit, prin retragerea opoziţiei faţă de independenţa scoţiană”. Mai exact, informează The Guardian citându-l pe ministrul de externe spaniol, Madridul „nu va face uz de dreptul său de veto dacă Scoţia devenită independentă va cere să intre în Uniunea Europeană”. Totuşi, şeful diplomaţiei de la Madrid a punctat că ţara sa „nu încurajează separatismul în nici una din ţările membre”, apreciind că „viitorul merge într-o altă direcţie”, ţine să precizeze The Guardian.

              „Ivanka şi Jared Kushner scot în continuare profit de pe urma investiţiilor lor”, scrie Le Soir din Belgia, cu referire la fiica şi ginerele preşedintelui Trump, care sunt consilieri în echipa administraţiei americane. „Kushner şi Ivanka Trump au intrat într-o zonă periculoasă din punct de vedere legal şi etic”, atenţionează The New York Times.

               Washington Post constată că „în vreme ce Trump promovează cărbunele, alte ţări trec la energia solară ieftină”, în frunte cu Chile, care aspiră să fie o „Arabie Saudită solară”. În aceeaşi notă, New York Times omagiază „Interdicţia istorică a mineritului în El Salvador”. „Amploarea luată de mineritul iresponsabil a provocat furie şi controverse” în întreaga Americă Latină, devenind „forţa motrice a remarcabilei legi” adoptate recent de El Salvador, care interzice extracţia de aur şi alte metale. Desigur, punctează editorialul din ziarul new-yorkez, „mineritul poate fi un motor economic important dacă este corespunzător reglementat şi interdicţia extracţiei din El Salvador nu va deveni probabil un model pentru vecinii săi”, dar „ar trebui să determine şi alte ţări să analizeze mai atent consecinţele nefaste ale mineritului pentru comunităţile vulnerabile şi necesitatea unor reglementări mai stricte şi a unor reguli mai categorice de aplicare a reglementărilor din domeniul mediului”, subliniază New York Times.

                  „Rebelii sirieni au cucerit largi teritorii aflate până acum sub ocupaţia Statului Islamic”, după cum relatează cotidianul de limbă arabă „Al-Sharq al-Awsat”. Acelaşi ziar subliniază că „asta a permis ca facţiunile rebele să împiedice regruparea Statului Islamic în zone din jurul capitalei siriene, Damasc,  sau în apropierea graniţei cu Iordania”. La rândul său, „armata guvernamentală siriană a bombardat zone din nordul oraşului sirian Hamas, iar bombardamentele se înmulţesc”, potrivit declaraţiilor Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, citat de ziarul libanez „Daily Star”.

                Tot în Orientul Mijlociu, un gest al Israelului va stârni cu siguranţă dispute. „Premierul israelian Benjamin Netanyahu urma ca, ieri, să aprobe ridicarea unei noi aşezări evreieşti în Cisiordania, prima din ultimii 20 de ani”, după cum relatează cotidianul israelian „Ha’aretz”. „Mi se pare că am făcut această promisiune prin decembrie, şi mi-o voi ţine astăzi”, a declarat premierul Netanyahu, citat de „Jerusalem Post”, o altă publicaţie israeliană.

                Relaţiile tensionate ale Turciei cu Occidentul rămân şi ele în atenţia presei. Citat de publicaţia turcă „Hürriyet”, premierul turc Binali Yıldırım declară că „revizuirea relaţiilor Turciei cu Uniunea Europeană este obligatorie”. Şi tot „Hürriyet” relatează despre vizita în Turcia a secretarului american de stat Rex Tillerson, în decursul căreia preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdoğan, i-a cerut acestuia să colaboreze cu ‘actorii legitimi în lupta împotriva Statului Islamic din Siria”. Dar în ziarul american „The Washington Post”, Tillerson afirmă că „atât Statele Unite, cât şi Turcia au în faţă ‘opţiuni dificile’ în privinţa Siriei. Ziarul francez „La Croix” consideră că „vizita lui Tillerson în Turcia este complicată”, iar săptămânalul francez „L’Express” afirmă că, potrivit declaraţiilor lui Tillerson, „soarta preşedintelui Bashar al-Assad va fi hotărâtă de poporul sirian”.

               Procesul de ieşire a Marii Brtitanii din Uniunea Europeană rămâne în prim-plan. „Legea Marii Revocări”, după cum o numeşte presa britanică, a intrat în vigoare. Iată şi câteva comentarii: „Marea Revocare va duce la o amplă schimbare a legislaţiei britanice”, estimează cotidianul britanic „The Guardian”. Într-un alt cotidian britanic, „The Independent”, ministrul britanic însărcinat cu problemele legate de Brexit, David Davis, „nu promite că Marea Britanie va rămâne cu aceleaşi beneficii, deşi anterior susţinuse contrariul”. Iar sub titlul „Adio de la Londra”, ziarul italian „Corriere della Sera” conchide: „ca în cazul oricărui divorţ, de îmbogăţit se vor îmbogăţi avocaţii”.

Situatia din Moldova va fi si ea, desgur, trecuta in revista in emisiunea noastra.

                Igor Dodon consideră deschiderea biroului NATO ca o provocare pentru societatea moldovenească. Conducerea NATO trebuie să abandoneze planificata deschidere a biroului din Chișinău de la vară, a comunicat Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, pentru agenţia TASS. „Republica Moldova este un stat neutru, iar noi nu avem nevoie de birou de legătură cu NATO – a subliniat președintele. În cazul în care acest birou se va deschide, atunci eu, ca șef al statului și comandant suprem al forțelor armate, voi căuta să-l închid”.

              Igor Dodon propusese, pe 15 martie, în timpul unei întrevederi cu ministrul adjunct rus de externe, Grigori Karasin, iniţierea unor consultări moldo-ruse privind edificarea unui parteneriat strategic între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

              Republica Moldova a exclus vinul din lista băuturilor alcoolice, pentru a-i sprijini pe producătorii autohtoni de vin. Conform unei decizii a parlamentului, pe viitor la acest produs nu vor mai fi interdicţii la reclamă şi la comercializarea pe timpul nopţii. Conform amendamentelor, de acum în Republica Moldova vinul este „produs alimentar”.

http://media.3netmedia.ro/media/RRCultural/audio/122785.mp3

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA
Istorie-filozofie-psihologie 07 Noiembrie 2024, 10:12

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA

Festivalul cultural maghiar debutează vineri, 8 noiembrie 2024 cu două vernisaje în sala CIT a Primăriei Municipiului...

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA
„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România
Istorie-filozofie-psihologie 07 Noiembrie 2024, 01:12

„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România

Asociația Teatru 2.0 , alături de Federația Comunităților Evreiești din România, anunță  deschiderea expoziției...

„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România
100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române
Istorie-filozofie-psihologie 06 Noiembrie 2024, 13:30

100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române

Academia Română împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române , Biblioteca Centrală Universitară...

100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române
Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara
Istorie-filozofie-psihologie 04 Noiembrie 2024, 02:05

Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara

Cea de-a VII-a ediție a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Timișoara, pe 9, 10 și 11 noiembrie 2024, evenimentul...

Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara
Se deschide Casa Arhitecţilor, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia
Istorie-filozofie-psihologie 18 Octombrie 2024, 15:11

Se deschide Casa Arhitecţilor, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia

După mai bine de 2 ani de renovări și lucrări de consolidare, Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa...

Se deschide Casa Arhitecţilor, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia
"ION MORARU Pustiirea și Sabia Dreptății - Treptele infernului - Fata cu miros de busuioc " - Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia
Istorie-filozofie-psihologie 15 Octombrie 2024, 13:33

"ION MORARU Pustiirea și Sabia Dreptății - Treptele infernului - Fata cu miros de busuioc " - Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută , marți, 15 octombrie 2024, de la ora 19.00, la Radio...

"ION MORARU Pustiirea și Sabia Dreptății - Treptele infernului - Fata cu miros de busuioc " - Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia
Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti – 160 de ani, concert aniversar la Ateneul Român
Istorie-filozofie-psihologie 15 Octombrie 2024, 07:21

Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti – 160 de ani, concert aniversar la Ateneul Român

Flaut Power, Game, Clarino, Violoncellissimo, Corul Ricercare

Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti – 160 de ani, concert aniversar la Ateneul Român
NOAPTEA FILOSOFIEI la București
Istorie-filozofie-psihologie 07 Octombrie 2024, 09:45

NOAPTEA FILOSOFIEI la București

Barbara Cassin, un nume de primă mărime al filosofiei europene, deschide ediția din acest an.

NOAPTEA FILOSOFIEI la București
Ascultă live

Ascultă live

23:30 - 00:00
Lounge Music
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
23:30 - 00:00
English 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
23:00 - 00:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru