Idei în nocturnă. Pagini de istorie - Relațiile româno- germane 1939- 1944. Invitați, dr. Ottmar Trasca și Dorin Matei
22 August 2017, 06:00
Emisiunea isi propune si propune ascultatorilor sa reflecteze asupra unei aliante mult discutate si controversate aceea dintre Romania si Cel de al III-lea Reich. Tema ne-a fost sugerata de aparitia unei lucrari de referinta,“Relatiile politice si militare romano- germane. Septembrie 1940- august 1944”, autor dr. Ottmar Trasca. Lucrarea aparuta la Editura Argonaut din Cluj- Napoca a fost distinsa cu premiul "Nicolae Iorga" al Fundaţiei Culturale Magazin Istoric pe 6 aprilie 2016, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Banca Naţională a României cu prilejul celei de a XXIV- a editii a Simpozionului de istorie si civilizatie bancara “Cristian Popisteanu”.
Invitati : Dorin Matei, redactorul sef al revistei Magazin Istoric si dr. Ottmar Trasca, cercetator principal in cadrul Institutului de Istorie ”George Baritiu”, autorul lucrarii.
Cei doi autori ai prefetei, prof.univ.dr. Dennis Deletant, si prof.univ.dr. George Cipaianu o cracterizeaza astfel: o lucrare “masiva si convingatoare” pentru ca “ nu este o simpla istorie a unor relatii bilaterale; ea este rezultatul unei cercetari de profunzime a evenimentelor petrecute in vremea respective, a cauzelor acestora, a efectelor bidirectionale ale evolutiilor di societatea romaneasca, germana sau maghiara, ca urmare a aparitiei acestora, ceea ce inseamana ca a fost examinat impactul evenimentelor interne asupra demersurilor pe plan extern si in celalalt sens, influenta determinarilor din relatiile externe asupra starilor de lucruri la nivel national.
” Semnatarii postfetei, prof.univ.dr. Ioan Chiper si prof.univ.dr. Vasile Vesa o considera “cea mai buna lucrare din literatura istorica romana si straina privind relatiile romano- germane in cursul ultimului razboi mondial”, subliniind ca valoarea ei este data, intre altele de multimea si calitatea informatiilor inedite precum si analizele ample si profunde.
Fiind o lucrare cu adevarat monumentala, 917 pagini, vom incerca sa punem in evidenta doar cateva dintre temele tratate in continutul sau accentuind ineditul documentatiei si a analizei. Ne propunem asadar ca in primul rand sa semnalam ascultatorilor nostri aparitia acestei carti de mare valoare istoriografica. Cei care vor urma recomandarea noastra vor avea o lectura instructive dar si captivanta. Iata doar cateva dintre punctele de interes: Al III- lea Reich si relatiile romano- maghiare, august 1939- martie 1940; Germania si “noul curs” al pliticii externe romanesti; Constituirea guvernului national legionar; rolul si locul Romaniei in cadrul operatiunii “Barbarosa”; serviciile secrete germane in Romania; Evacuarea nordului Transilvaniei si situatia minoritatilor; Grupul etnic german intre Bucuresti si Berlin; Romania, Germania si “chestiunea evreiasca”; Sfarsitul “camaraderie de arme”… desigur enumerarea ar putea continua.
Vom vorbi desigur si despre Simpozionul de istorie si civilizatie bancara “Cristian Popisteanu”, ajuns la a XXIV- a editie si despre premiile ce rasplatesc autorii unor remacabile lucrari de cercetare istorica.
Realizator Dan Manolache