Cum formăm competențele sociale și civice prin teatru?
Asociația Transcena în parteneriat cu E-Romnja - Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome organizează în București, în perioada 20-21 Februarie 2023 o nouă sesiune de formare pentru cadrele didactice - "Cum formăm competențele sociale și civice prin teatru";în cadrul proiectului Alege să fii implicat! Participare prin educație pentru democrație, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea accesului la educație civică și democrație participativă în rândul elevilor de gimnaziu și liceu și al tinerilor profesori din județele Bacău, Călărași, Giurgiu și Prahova și București.
20 Februarie 2023, 13:10
Sesiunea de formare se adresează profesorilor din aria ”Om și societate”, dar și profesorilor de Limba și Literatura Română. Cursul de formare se va desfășura la Colegiul Național Matei Basarab.
Formatorii, Ioana Cordoș-Pană și Cristian Constantin, alături de coordonatoarea Mihaela Murgoci, vor pune accentul pe folosirea pachetelor de resurse educaționale create în Activitatea 3 și testate în
Activitatea 5, pe metode și instrumente, dar și pe conștientizarea importanței educației civice și a celei pentru democrație în formarea viitorilor cetățeni implicați și responsabili.
În cele două zile de formare, profesorii vor experimenta numeroase joculețe educaționale, exerciții de teatru care au mare succes printre elevi și discuții ghidate, numai bune de dus la clasă. Ultima parte a
trainingului va fi dedicată campaniei de advocacy ce urmează să fie lansată în școli, de la identificarea problemelor și până la schițarea ei.
Despre proiectul Alege să fii implicat! Participare prin educație pentru democrație
Problema la care se raportează proiectul de față este, în principal, varietatea redusă de resurse educaționale în domeniile educație civică, drepturile omului și participare cetățenească din învățământul preuniversitar. Proiectul își propune să răspundă nevoii de diversificare a instrumentelor disponibile pentru cadrele didactice prin crearea unor pachete de resurse educaționale deschise, pentru discipline precum Educație socială, Istorie, Filosofie, Sociologie, dar și pentru opționale precum Educație pentru dezvoltare, Drepturile omului, Educație interculturală, Educație pentru democrație, Educație civică, Drept internațional umanitar și Competențe în mass media, din gimnaziu și liceu.
Activitățile proiectului propus abordează atât crearea de pachete cu resurse educaționale, cât și testarea acestora în cel puțin 12 școli pe parcursul unui an școlar. Pe lângă aceste activități, se vor
organiza acțiuni de implicare cetățenească cu elevii din cele 12 comunități din care fac parte unitățile de învățământ participante în proiect în vederea rezolvării unor probleme ce privesc școala sau
comunitatea. Materialele create vor fi încărcate și pe un site special pentru proiect.
De asemenea, vor fi organizate trei sesiuni de formare cu profesori din județele menționate, pentru dezvoltarea abilităților de predare interactivă în procesul de formarea a competențelor civice și sociale ale elevilor.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).
Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.