Cultura în viitor: scenarii explorate în cadrul Programului de Formare și Mentorat
09 Mai 2023, 11:50
Centrul Cultural Clujean lansează o nouă ediție a Programului de Formare și Mentorat dezvoltat prin platforma Academia Schimbării și dedicat profesioniștilor culturali din țară și din străinătate. Ediția din acest an propune un program divers și dinamic, desfășurat în regim hibrid, structurat în patru module tematice care vor avea loc în perioada 30 mai - 21 iulie 2023.
Construit în jurul temei Cultura, scenarii pentru viitor, Programul de Formare și Mentorat se va concentra asupra perspectivelor de viitor ale sistemului artistic și cultural din Europa și din România, va dezbate noile exigențe ale politicilor publice în cultură, va oferi posibilitatea identificării noilor competențe necesare în producția de conținut cultural și va analiza contextul dezvoltării culturale la nivel global și european.
Programul este construit în colaborare cu Corina Șuteu (director de curs), expert în management și politici culturale și coordonat de Oana Big, manager de proiect în cadrul Academiei Schimbării - platforma Centrului Cultural Clujean de sprijin și creștere a capacității sectorului cultural. Ediția din acest an e structurată în patru module care constituie atât un cadru de dialog pe marginea unor teme care vizează sectorul cultural, cât și un spațiu de dezvoltare a capacităților profesionale, prin intermediul sesiunilor individuale de mentorat adaptate nevoilor participanților. Calendarul acestei ediții se conturează astfel:
17 mai: termenul limită pentru înscriere
30 mai - 3 iunie: Modulul 1: Provocările Timișoarei, capitală europeană a culturii în 2023 (participare fizică la Timișoara)
12 - 23 iunie: Modulul 2: Viitorul politicilor și dinamicilor culturale tradiționale (participare online)
26 - 30 iunie: Modulul 3: Cum comunicăm conținutul cultural (participare online)
10 - 21 iulie: Modulul 4: Mentorat (participare online)
Cei 20 de participanți selectați vor beneficia de întâlniri cu experți din sectorul cultural, precum și de sesiuni individuale de mentorat și consultanță în management financiar, managementul proiectelor, marketing și comunicare sau resurse umane. Întregul parcurs de formare propune o abordare interactivă, inter-generațională si interdisciplinară și răspunde nevoii de recalibrare a noțiunilor cheie legate de rolul culturii în societate.
Participarea este gratuită, dar este necesar angajamentul pe întreg parcursul Programului. Pentru participarea la primul modul, care va avea loc în Timișoara în perioada 30 mai - 3 iunie, costurile de cazare vor fi asigurate de către organizatori. Înscrierile sunt deschise până în 17 mai 2023, ora 23:59. Mai multe detalii despre proiect, precum și formularul de aplicare pot fi găsite pe site-ul www.academiaschimbarii.ro.
Inițiativele dezvoltate prin platforma Academia Schimbării sunt finanțate anul acesta prin Granturile SEE și norvegiene cu o sumă totală de 407.694 Lei.
Despre finanțator
Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Despre Academia Schimbării
Academia Schimbării este o platformă de sprijin și creștere a capacității sectorului cultural.
Agenda Academiei include programe de formare și mentorat pentru artiști, manageri culturali și organizații culturale, programe de mediere culturală, programe de rezidențe artistice, programe de acces la burse și resurse pentru cultură, cercetare culturală și acțiuni de advocacy pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul culturii.