”Se consideră că adevărul devine neadevăr când îl spune inamicul tău”
09 Decembrie 2022, 17:50
Cartea lui George Orwell ”Despre adevăr” a văzut lumina tiparului în 2020 la Editura Polirom și a beneficiat de prefața lui Teodor Baconschi. Cine a fost George Orwell? The Sunday Times oferă un răspuns cuprinzător în doar câteva cuvinte: ”Nu a fost doar un mare scriitor. Avem nevoie de el astăzi datorită pasiunii sale pentru adevăr.” Orwell a trăit doar 47 de ani, din cauza tuberculozei de care a suferit, dar opera sa a cunoscut o viață tumultoasă mult după dispariția sa; Teodor Baconschi îl caracterizează ca fiind ”preocupat de prezervarea gândirii critice și a autonomiei intelectuale”.
Cartea de la Polirom reunește fragmente semnificative care vizează adevărul. Dincolo de pasajele, câteodată substanțiale, marcate ca atare din scrierile lui George Orwell, interesant este că apar subliniate, scoase din context și prezentate ca vorbe de duh, acele ”replici” considerate fundamentale, care ne vor da în plus de gândit. Din Zile birmaneze din 1934 aflăm „adevărul despre englezi și Imperiul lor” apoi, pătrundem în universul din Drumul către Wigan Pier din 1937.Valoroase se dovedesc a fi aserțiunile lui Orwell care rămân valabile dincolo de timpul scurs peste ele, tocmai datorită adevărului pe care îl surprindeau: ”Onestitatea intelectuală este o crimă în orice țară totalitară; însă nici măcar în Anglia nu e tocmai profitabil să spui și să scrii adevărul.”
La pagina 59, câteva gânduri despre artă și relația ei cu propaganda devin captivante pentru mine: ”....arta și propaganda merg mai mereu mână în mână și ceea ce ar trebui să fie niște judecăți pur estetice sunt întotdeauna corupte într-o anumită măsură de loialități morale, politice sau religioase. ” Și cât adevăr constatăm că aflăm în această idee mărturisită de George Orwell! Ura și invidia ar da și ele împreună, măsura unui ”adevăr” care ar putea, dacă s-ar dori, să fie contrazis.
Subiectivitatea celui care citește sau constată un fapt din realitate deformează în mod categoric. Afirmațiile lui Orwell sunt puternice și neplăcute auzului nostru, dar sunt ele false? ”Unul dintre cele mai rele lucruri legate de societatea democratică din ultimii 20 de ani este dificultatea de a vorbi sau de a gândi deschis.” Doar adevărul este atât de tulburător? ”Toată lumea consideră că atrocitățile dușmanului sunt reale și nimeni nu le crede pe cele comise de propria tabără.”
Unul dintre citatele care pot da cititorului probleme în interpretare este: ”Cine controlează trecutul, spunea sloganul Partidului, controlează viitorul; cine controlează prezentul controlează trecutul.” Nu contează partidul, contează doar politica, iar ”minciuna care intră în istorie devine adevăr” !
Realizatoare Roxana Păsculescu