Psihologia banilor
O carte care ne vorbește despre bani și deci despre aspectele economice ale banului nu poate să fie o carte ușoară. Una despre psihologia banilor atinge o zonă care ne va fi mai familiară, căci cu toții avem un anume comportament când vine vorba de bani. Cum îi cheltuim? De ce o facem într-un anume fel și nu într-un alt mod? Pe ce anume punem preț? Ce sperăm să obținem de la bani? Sunt întrebări la care măcar o dată ne-am gândit chiar dacă nu ne-am dat și vreun răspuns clarificator.
07 Aprilie 2023, 14:00
Morgan Housel a scris ”Psihologia banilor, lecții nemuritoare despre avuție, lăcomie și fericire” și ea a fost editată în traducerea românească la Editura Act și Politon. Premisa cărții apare foarte clar chiar în a doua pagină a cărții: ”succesul bănesc nu prea ține de cât ești de deștept, ci de cum te comporți”. Și autorul, în toate paginile cărții nu face decât să sublieze ca valoroasă această premisă. În toate capitolele cărții oferă exemple, multe exemple prin care demonstrează că destui sunt aceia care reușesc să câștige bani, dar nu sunt destui cei care reușesc să-i păstreze.
Tot acolo, o altă aserțiune mi s-a părut revelatoare. Un lucru este limpede. Lectura acestei cărți s-a petrecut în vreme ce încercam pas cu pas să văd unde anume m-aș putea încadra eu; cu ce anume comportament m-aș putea eu identifica! În ce frază m-aș putea eu oare regăsi? Fraza care m-a atras, căci mi-a oferit fără doar și poate o mulțumire spunea așa: ”Un geniu care nu are control asupra emoțiilor sale poate fi un dezastru financiar.”
Morgan Housel a fost editorialist și rutina găsirii unor titluri scurte și pertinente se vede în denumirea capitolelor sau în subtitlurile cu care este prsărată cartea, în funcție de necesități.
Capitolul 2 spre exemplu se numește ”Noroc și risc”. Imediat precizarea crește gradul nostru de interes și de speranță că vom prinde ideea și că deci, ne va fi mai bine: ”Nimic nu este într-atât de bun sau de rău precum pare.” Și aserțiunea ne apare ca adevărată pentru că vom observa că dacă avem inițial o pierdere, ulterior am putea constata că ea a fost urmată de un câștig. Sigur, totul ține de felul în care ne administrăm finanțele, de felul în care suportăm pierderile și câștigurile. Câteodată vom constata pe propria noastră piele că dacă nu avem nicio pierdere, într-un timp oarecare, nu vom putea aprecia la justa valoare câștigul.
Morgan Housel oferă de-a lungul cărții și statistici, dar mai importante decât acestea sunt poveștile, realitățile pe care ni le aduce la cunoștință; și acestea nu sunt puține. Valoarea lor este evidentă, mai ales că își intitulează un capitol chiar așa: ”Când crezi orice”, iar subtitlul este: ”Ficțiuni atrăgătoare, și de ce poveștile au o putere mai mare decât statisticile”.
Sigur, dincolo de exemplele punctuale care au în atenție oameni asemenea nouă, Morgan Housel analizează economia americană. Și vorbește despre recesiune, despre rate și inflație, în timp, dar și în zilele noastre.
Unele situații vor aminti de altele, dorința de ceva nou se va simți constant, iar sentimentul că istoria se repetă, va fi evident.
Realizatoare Roxana Păsculescu