Patriotism în artă
30 Noiembrie 2018, 19:01
Octavian Smigelschi este un creator a cărui operă a fost recent repusă în discuţie de dr. Alexandru Constantin Chituţă. Cercetarea sa a mers în paralel cu organizarea unor evenimente vizuale, de natură să stârnească interesul şi curiozitatea specialiştilor, dar şi pe cea a publicului dornic să vadă şi să se bucure de arta autentică. În perioada 2012- 2018, Alexandru Constantin Chituţă a organizat în diverse instituţii prestigioase din Bucureşti şi din ţară expoziţii interesante cu o parte din piesele semnificative ale acestui artist, până de curând, nu tocmai bine cunoscut în spaţiul românesc; evenimentelor vizuale li s-au adăugat, mese rotunde şi sesiuni de comunicare care puneau în discuţie perioada în care s-a format şi a evoluat creatorul, şi desigur, opera acestuia.
Acum, a ieşit de sub tipar, albumul bilingv (român-englez) care adună între paginile sale lucrările lui Octavian Smigelschi, album asumat de Alexandru Constantin Chituţă.
„Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice naţionale” este titlul volumului apărut la Editura Muzeului Naţional Brukenthal, Sibiu; cartea a fost realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, având tiparul executat la tipografia Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu.
Cuvântul înainte este semnat de Acad. Răzvan Theodorescu şi din textul revelator -intitulat Octavian Smigelschi – creator de artă naţională- pentru înţelegerea personalităţii artistului, cităm aici: „Arta românească din Transilvania modernă a cunoscut în Octavian Smigelschi un demn reprezentant pe care acum Alexandru Constantin Chituţă ni-l restituie ştiinţific, pe urmele prestigioase ale lui Virgil Vătăşianu.”
In cuprinsul albumului, biografia pictorului oferă lectorului toate datele necesare descoperirii creatorului şi timpului în care a lucrat. Informaţiile ne sunt deosebit de utile. Octavian Smigelschi s-a născut la 21 martie 1866, la Ludoş; după cursurile Liceului maghiar de stat din Sibiu, urmează studiile la Budapesta,la Şcoala de profesori de desen, în perioada 1885- 1889, timp în care de altfel, realizează şi prima sa excursie de documentare la Munchen. Are apoi, o expoziţie la Sibiu, lucrează ca profesor, pictează iconostasul pentru biserica din Ilva Mare (Bistriţa- Năsăud) şi studiază rând pe rând, la Veneţia, Ravenna şi Florenţa. Anul 1903 e foarte important în cariera lui Octavian Smigelschi, căci are expoziţii de artă religioasă şi face proiectul pentru pictarea catedralei greco-catolice din Blaj. În anul 1908 primeşte o bursă la Roma, dar sănătatea sa este deficitară şi peste doar câţiva ani, în 1912, pe 10 noiembrie moare la doar, 46 de ani.
Cronica noastră de întâmpinare are rostul de a vă semnala lucrarea monografică a lui Chituţă, în speranţa că vă veţi dori să o parcurgeţi, foaie cu foaie. Din studiul autorului vă oferim acum, doar un scurt fragment evocator: „Unul dintre marile merite ale lui Octavian Smigelschi este acela că a înţeles cât de adânci sunt rădăcinile creaţiei artistice şi cât de necesare şi de fecunde sunt relaţiile ei cu societatea. El a realizat o operă implicată profund şi organic în viaţa societăţii.”
Octavian Smigelschi este aşezat cu siguranţă, în panoplia artiştilor de la sfârşitul veacului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea care au căutat cu trudă şi cu determinare să creeze în spiritul spaţiului în care au văzut lumina zilei.
Realizator Roxana Păsculescu