”O poveste despre prietenie și speranță”
22 Septembrie 2023, 11:35
Când am aflat că Andreea Tănăsescu, realizatoare de importante evenimente în care dansul, teatrul și arta digitală se împletesc magistral spre bucuria iubitorilor de provocări culturale –scrie și o carte dedicată copiilor și copilăriei, m-am mirat nespus. M-am gândit la resursele nebănuite care se găsesc în acest om, aparent fragil care a făcut muzică și balet cu precădere.
Am citit într-o vacanță, pagini din ceea ce se prefigura a fi atunci, povestea motanului Ivan și a fetiței Alma. Întâmplările se derulau ușor, firesc, fără vreun efort pe care să-l bănuiești a fi existând în spatele rândurilor deja scrise. Atunci, la prima mea lectură, finalul povestirii era încă în lucru și se afla deci, sub semnul necunoscutului. Oare cum avea să se termine? Speram că bine. Aveam nevoie de o notă pozitivă, simțeam nevoia unei speranțe care să-mi motiveze momentul. De Andreea Tănăsescu mai citisem piese de teatru, cu scene mai grele, cu tablouri atent lucrate.
La un moment dat a apărut și cartea! Ce fericire să constatăm că dincolo de cărțile preluate și traduse din diverse limbi, Editura Paralela 45 a mizat surpinzător pe o scriitoare română, și aceea la început de drum în zona această foarte vastă a cărților pentru copii.
Sugestia editorului a fost ca lectura să fie îndreptată țintit către copiii cu vârsta de peste 9 ani. Ca aventura personajelor să fie urmărită cu ușurință, apoi, ca realitatea să fie corect percepută și, nu în ultimul rând, ca fantasticul să fie cu plăcere acceptat. Dar cartea poate fi citită și de bunici, copiilor mai mici.
Fără să vreau, citind povestea Andreei Tănăsescu, m-am gândit la două cărți, dragi mie. Seria ”Mary Poppins” rămâne categoric, în topul preferințelor, încă nedetronată de nimic, cu o amprentă puternică pusă asupra mea, în copilărie. Apoi, ”Matilda”, ar fi cea de a doua, citită mult mai târziu, receptată prin prisma privirii copilului meu, carte care are așadar, un alt gen de semnificație, căci e o lectură la anii maturității, valoroasă prin bucuria stârnită în jurul meu.
”Minunata călătorie a Almei și a motanului Ivan în Țările-de-Sus” cu ilustrații de Leonid Gamarț surprinde prin firul povestirii, prin imaginația autoarei și prin limbaj. Nu e totul numai lapte și miere, iar emoțiile sunt diverse, ca în viața de zi cu zi.
În douăzeci și două de capitole și în ceva mai puțin de două sute de pagini, cititorul mic va fi purtat prin lumi, cunoscând prietenia, dar și teama și bucuria.
Realizatoare Roxana Păsculescu