”Matilda”, un roman al prieteniei
30 Septembrie 2022, 13:37
Recent, am început să citesc împreună cu fiica mea o carte de Roald Dahl (scriitor, spion, pilot militar, istoric al ciocolatei, inventator în medicină) intitulată ”Matilda”. Romanul, tipărit la Editura Arthur în 2021 face parte din seria de autor dedicată acestui scriitor prolific, ale cărui cărți sunt deosebit de îndrăgite de copii, dar și de părinți; în plus, sunt binecunoscute ecranizările la fel de celebre după ”Charlie și Fabrica de ciocolată”, ”Marele Uriaș Prietetenos”, ”Matilda”. Ilustrațiile acestor romane pentru copii sunt concepute de Quentin Blake, ilustrator născut în 16 decembrie 1932. Puterea graficii a fost extraordinară; strâns legată de conținutul romanului, de descrierea personajelor, grafica a determinat alegerea actorilor pentru filmele deja menționate. Primele desene ale lui Quentin Blake au fost publicate în revista de umor și satiră ”Punch” pe când adolescentul avea doar 16 ani. Cariera acestuia a fost fulminantă și relația profesională cu Roald Dahl, una de mare succes.
În esență, iată care este firul roșu al povestirii care are ca personaj principal, ca toate cărțile acestui scriitor, un copil. O fetiță provenind dintr-o familie bizară (un infractor, tatăl, iar mama o cicălitoare, ”nu tocmai inteligentă”), fără interes sau respect pentru cultură, fără curiozitate deci, pentru carte se refugiază în lectură și își face prin intermediul bibliotecii și al școlii, prieteni deosebiți. Cine este Matilda? O descriere elocventă o aflăm la începutul capitolului intitulat ”Aritmetică”: ”Fiind așa de mică și de firavă, singurul avantaj pe care îl avea Matilda în fața celorlalți membri ai familiei era agerimea neobișnuită a minții ei.”
Este fetița frustrată că nu există comunicare cu părinții ei? ”Matilda își dorea tare mult ca părinții ei să fie buni, iubitori, înțelegători, cinstitți și inteligenți.” Evident, nimic din ceea ce-și dorea fetița nu avea legătură cu realitatea pe care ea o trăia. Domnișoara Honey, profesoara de care se va atașa fetița avusese și ea o ”copilărie de coșmar”. În această suferință, cele două se întâlnesc și dezvoltă o relație aparte, salvatoare pentru fiecare în parte. Dar pentru că, personajele pozitive trebuie să ”comunice” cu cele negative, tocmai pentru mai buna rezolvare a caracterelor, și pentru mai buna reușită a construirii în alb și negru a întâmplărilor din roman, Roald Dahl o creează pe Domnișoara Trunchbull. Cu ”ochi diabolici”, care crede că ”ăia de cinci ani sunt toți niște larve care n-au ieșit încă din cocon”, Miss Trunchbull urlă și trage copiii de urechi, terorizând o școală întreagă. În această încrengătură -de teroare și fapte bune, de oameni frumoși chinuiți de superiori răi și desigur, fără har pedagogic- nu întârzie să apară miracolele.
”Matilda” este o carte despre copilărie, dar și despre educație, o carte despre părinți și despre profesori, un roman al prieteniei care ajută, întregește și aduce bucurie tuturor.
Realizatoare Roxana Păsculescu