Istoria legumelor -o istorie a civilizației universale
10 Aprilie 2020, 12:34
Editura Niculescu Kids m-a atras, cel puțin pe mine personal, cu o carte pe care o găsesc senzațională și extrem de binevenită în societatea românească; intitulată ”Nu ai vrea să trăiești fără Legume!” cartea este o preluare, dintr-o serie creată de David Salariya, din spațiul anglo-saxon. Editura, creată în 1989 în Brighton - propune un tip de carte de inovație în care umorul își are un rol principal. Autorul acestei cărți este Alex Woolf, iar ilustratorul care reușește să facă din subiectul ”legumelor” un univers fascinant este David Antram. Traducerea în limba română este semnată de Irina Mihai. Cartea, de altfel subțirică și încărcată de ilustrații, cele mai multe chiar distractive este sugerată grupei de vârstă de peste 5 ani, dar și adulții vor afla într-un fel inedit, lucruri interesante despre descoperirea legumelor și rolul lor în alimentație și în sănătate.
Cuprinsul cărții este sugestiv și extrem de bogat. Istoria omenirii se află ”ascunsă” în spatele „istoriei” legumelor. ”Ce sunt legumele?”, ”Cum erau cultivate legumele în trecut?”, ”Legumele sunt bune doar de mâncat?”, ”Cum se cultivă și se conservă legumele?”, iată doar câteva dintre întrebările pe care poate ni le punem cu toții, și care devin în această carte, capitole demne de a fi dezbătute în succinte analize, atrăgătoare pentru cititorii de diverse vârste.
Scrierea este ușoară, plăcută și la îndemâna tuturor. Iar desenele vin în abundență să-l distreze și să-l amuze pe cititor. Există o serie de desene menite a-i da micului lector posibilitatea de a afla că știe și cunoaște toate legumele; sunt așa-zisele desene realiste. Dincolo de acestea, apar imaginile în care legumele devin personaje ori oferă desenatorului posibilitatea de a crea pe marginea lor, adevărate scene; unele dintre imagini ne duc cu gândul chiar la banda desenată, căci legumele și personajele poartă dialoguri captivante .
În funcție de referirile istorice pe care le descoperim din abundență, ne situăm prin desenele propuse, în timpuri și în țări diferite. Istoria legumelor devine cu adevărat, o istorie a civilizației universale. Întâmplările, scenele și scenetele create de artistul ilustrator –toate acestea sunt menite a face împreună cu cititorul înconjurul lumii, în căutarea unei anume legume.
Acestea, devin -rând pe rând –personaje principale în câte o povestire; capitolele cărții sunt văzute ca scurte povestiri, care pot sau nu să fie citite, una după alta.
Cartea este cu adevărat una educativă, care își atinge scopul cu umor și mult farmec.
Roxana Păsculescu