Gaudeamus - Incorectitudinea politică și viața de toate zilele din literatură
17 Octombrie 2017, 20:48
Nu putem rescrie literatura pentru a o aduce de acord cu indicațiile și interdicțiile formulate de cei ce se ocupă azi cu corectitudinea politică și care umblă să îndrepte moravurile în lumea largă și pe la noi. Observ însă că acești neînduplecați activiști ori că nu știu cum e cu literatura, ori, că mai rău, vor să pună cenzura pe ea.
Am avut nevoie de secole ca literatura să fie lăsată în pace de cei care mor de grija cititorilor, și tocmai cînd mă gîndeam că scriitorii nu vor mai fi cenzurați, din diverse motive care n-au legătură cu literatura, aflu că o doamnă profesoară de la noi cere ca romanul „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, să fie scos din manualele destinate elevilor minori. Motivul invocat e că romanul ar conține acceptarea tratamentului violent pe care soțul îl aplică soției sale, ceea ce i-ar putea zăpăci de cap pe micii elevi.
În secolul 19, I.L.Caragiale a fost acuzat de imoralitate pentru comediile sale, încît Titu Maiorescu a intervenit în acea dispută, pentru a explica pe înțelesul tuturor cum e cu imoralitatea în artă, cu toate că nu-și mai vorbea cu Caragiale. În aceeași perioadă Hașdeu, acuzat de imoralitate pentru nuvela lui „Duduca Mamuca”, a avut cîștig de cauză, după un proces celebru în epocă.
Cum Sadoveanu nu mai e în situația de a se putea apăra de cererea de a fi scos din manualele pentru elevii de gimnaziu.
Cristian Teodorescu