Dialoguri deschise cu orice fel de privitor
02 Decembrie 2022, 20:21
Prima expoziție a Grupului SixT, în urmă cu puţini ani a fost una surprinzătoare. Grupul, dedicat artelor textile a apărut din necesitatea unei mai reuşite organizări a evenimentelor expoziţionale. Artista Maria Negreanu a simţit nevoia unei grupări care să funcţioneze ca o unitate, care să aibă forţă şi percutanţă în spaţiul românesc, dar şi pe plan internaţional. Accesul mai facil la diverse săli de expoziție, participarea la evenimente de anvergură, numărul din ce în ce mai redus al artiștilor textiliști și nu în ultimul rând, faptul că, piesele de artă textilă sunt executate într-un timp cu mult mai mare decât pictura și gravura spre exemplu –toate aceste realități au stat la baza constituirii acestei grupări.
Prin urmare, câteva artiste şi-au pus speranţele laolaltă și au construit în urmă cu câțiva ani, o primă expoziție. Grupul avea atunci șase artiste, dar își propunea o mobilitate, în funcție de aspirații și de punerea lor în fapt. Urmau să primească oricând, noi membri și se gândeau să aibă invitați din țară și din străinătate. Ulterior, s-a organizat o expoziție cu o altfel de componență la Galeria Galateca. Acolo, curatoarea evenimentului vizual a fost Daniela Frumușeanu, conferențiar universitar la UNARTE.
Principalele idei susținute de Grupul SixT se învârt cum este de așteptat în jurul artelor textile, în promovarea diversității lor, a tehnicilor inovative, în principal; toate acestea joacă rolul fundamental în existența și dezvoltarea Grupului SixT.
Acum, spre finalul anului 2022, SixT -în formula din care fac parte: Agatha Pricopescu,
Daniela Frumușeanu, Mariana Voicu Grumăzescu și Maria Negreanu (în calitate de curatoare)- a conceput un eveniment vizual de amploare la Galeria de artă Orizont din București.
Intitulată ”Simbioze”, expoziția a reunit pe simeze lucrările a treizeci de artiști din București, dar și din țară. Bogăția și frumusețea prezentării a atras atenția publicului și a specialiștilor. De la panouri decorative de dimensiuni mari, la cele mici, de la tehnicile tradiționale, la cele noi, personale, de la materiale cu care suntem familiarizați în artele textile, până la fire și texturi surprinzătoare, totul este o încântare. Apoi, de la palpabil la aerat, de la greu și apăsător, la fragil și aproape eteric, piesele ofereau privitorului o foarte largă paletă de senzații. De la teluric la spiritual, de la dens la transparent, de la rigid la fluid, artele textile, așa cum au fost ele așezate pe simeze, își dovedeau în expoziția ”Simbioze”, capacitatea de a avea dialoguri metafizice profunde, cu orice fel de privitor.
Oferta vizuală extrem de diversă răspundea oricăror cerințe, indiferent cât de exigente ar fi fost ele; artele textile ne dovedesc capacitatea lor extraordinară de înnoire și de trasmitere a unor idei care țin de toate palierele existenței noastre; cu lirism sau doar prozaice, artele textile rămân valoroase în viața noastră.
Realizatoare Roxana Păsculescu