Cu sinceritate și fără ostentație
Casa de Cultură ”Friedrich Schiller” din Capitală găzduiește în luna februarie 2023, expoziția de fotografii a francezului Philippe Salmon intitulată ”Micul Paris. Altă viziune”. Seria de fotografii propusă privitorului oferă o perspectivă subiectivă, dar delicată asupra acestui oraș, așa cum l-a descoperit Philippe Salmon.
10 Februarie 2023, 19:13
Interesul pentru cadrul exterior, mai cu seamă, dar și pentru cel interior indică limpede cele două trasee majore ale fotografiei lui Philippe Salmon. Dincolo de această primă observație -reprezentare grafică simplificată a unei opere profunde- fiecare dintre cele două direcții oferă privitorului vederi detaliate ale unei gândiri particulare, care surprinde cu înțelegere, adevărul unui moment.
Philippe Salmon practică mai cu seamă, fotografia stradală. Prin ea s-a făcut îndeosebi cunoscut. Întotdeauna cu aparatul de fotografiat la el, artistul care știe să observe și să înțeleagă ce se petrece în jurul său din punct de vedere vizual, simte momentul și aparatul prinde imaginea vie a unei situații și stări exterioare pe care artistul fotograf o intuiește.
Pentru cadrul exterior, citadin cu predilecție, indiferent dacă rolul major compozițional îl are peisajul arhitectural sau dimpotrivă, ”peisajul” uman, lumina naturală a zilei joacă un rol fundamental. Dincolo de aceasta, care conferă compoziției prin rețeaua de lumini și umbre creată, o dinamică aparte, poziționarea artistului cu sinceritate chiar în scena surprinsă, caracterizează consecventul demers al fotografului.
În majoritatea lucrărilor sale, Philippe Salmon descoperă omul relaxat, nepregătit să devină nemuritor într-o fotografie. Emoția fotografului stă în decizia de a declanșa aparatul în fața subiectului. Fără să stingherească sau să compromită realitatea obiectivă, Philippe Salmon vede, observă și decide fără ostentație ce imagine are un statut de simbol, amintire sau strigăt.
Majoritatea lucrărilor prezentate în această expoziție personală sunt alb-negru, și în acestea, jocurile fine de diverse valori -pe verticală, orizontală sau care se strecoară în adâncime -dețin puterea deplinei comunicări.
Fotografiile au fost grupate, două câte două în funcție de subiectul aflat în interesul artistului. Într-una dintre grupări spre exemplu a fost interesat de relația care se stabilește între două personaje; fie, rece, distantă sau dimpotrivă, apropiată și caldă, fie doar intuită ori re-creată de fotograf.
Demiurg al poveștilor captate pe hârtie, Philippe Salmon oferă cel mai adesea, realități; câteodată, însă, cu spiritul său ludic dă naștere unei alte povești, diferite de cea surprinsă în realitatea înconjurătoare și oferă privitorului prin tăierea unui anume cadru, șansa de a-și construi imaginar, propria sa povestire.
Fotografia lui Philippe Salmon este asemenea unei ferestre prin care fiecare privitor va vedea altceva. Lirismul fotografului ghidează în mare parte, privitorul; acesta însă, la rândul său, în funcție de starea de moment, dar și de propria viață va face o reconstrucție mentală, va face o altă poveste.
Realizatoare Roxana Păsculescu