Adrian Bejan: ”Să faci schimbări care nu reprezintă o rutină va aduce beneficii în viața ta.”
10 Noiembrie 2023, 09:39
Apărută la Curtea Veche, cartea lui Adrian Bejan, ”Timp și frumusețe” ne introduce chiar în lumea timpului și a frumuseții de care ar trebui să ne bucurăm pe tot parcursul vieții, indiferent de vârsta pe care o avem. Autorul, absolvent al Massachusetts Institute of Technology face cercetări în domeniul științei ingineriei și fizicii aplicate, iar cartea are analize îndreptate în multe direcții. Cercetătorul propune încetinirea minții pentru bucuria frumosului care ne înconjoară. De altfel subtitlul lucrării este chiar acesta: ”De ce timpul zboară și frumusețea rămâne”.
Studiul lui Adrian Bejan are mai multe capitole în care sunt tratate diverse aspecte ale realității și felul în care le percepem noi: de la faptul că timpul accelerează, și de această realitate ne-am lovit cu toții, până la o analiză a frumuseții care în principiu este reprezentată de proporții; apoi ne vorbește în capitole separate despre contrast, formă și idee. O secțiune fundamentală este cea în care autorul tratează relația dintre artă și știință, concluzionând că: ”Istoria artei și științei scoate în evidență săgeata timpului, care indică o libertate mai mare pentru schimbare, transformare și comunicare a mesajului de la obiectul observat”.
Într-adevăr, cartea pornește de la observații directe, corelate și surprinse într-o vastă analiză care le împletește și le urmărește într-o întrepătrundere de înțelegere la mai multe paliere.
Există în această carte, chiar și un capitol dedicat banilor și economiilor care facilitează mișcarea. Capitolul se intitulează ”Știința designului” și leagă acumularea de bani, de o anume întrebuințare a lor și de o evoluție percepută în timp: ”Ne înzestrăm cu obiecte care devin mai bune, mai rapide și mai ieftine”. În parte, această dezvoltare ține și de trecerea timpului care permite dezvoltarea ideilor și cea a produselor.
Cartea, în mod evident este una problematică. Autorul afirmă răspicat că alegerile în timp făcute de fiecare dintre noi, în bine sau în rău sunt rezultatul libertății de care beneficiem. Indiferent de alegerile făcute, trebuie să avem în vedere, schimbarea.
Una dintre concluziile cărții este că ar fi bine să ne bucurăm de rezultatele timpului care trece. Și acest timp, nu poate fi cel mai bine surprins decât prin rezultatele conștiente ale parcurgerii lui. Prin urmare, una dintre afirmațiile esențiale ale lui Adrian Bejan, în care găsim esența gândirii sale, ar fi aceasta: ”Să faci schimbări care nu reprezintă o rutină va aduce beneficii în viața ta.”
Realizatoare Roxana Păsculescu