STATELE UNITE ALE AMERICII: LAS VEGAS – „PARADISUL JOCURILOR DE NOROC”
19 Martie 2017, 13:00
Las Vegas este cel mai mare oraş din statul Nevada din Statelor Unite ale Americii şi capitala comitatului Clark. Un paradis al jocurilor de noroc, sau altfel spus, locul unde milionarii şi aventurierii îşi „provoacă” destinul, într-o lume guvernată de căsătorii şi divorţuri la minut, cărţi de joc, reclame luminoase, zaruri şi jetoane colorate. Oraşul mai este celebru şi pentru hotelurile sale de lux, construite în mare parte de-a lungul bulevardului The Strip.
* * *
Las Vegas este un loc care s-a transformat într-un ritm accelerat, dintr-un fort nesemnificativ la început, într-o uriaşă metropolă. A fost fondat în secolul XIX de către mormoni, însă a ajuns să fie abandonat în scurt timp.
În anul 1905 Las Vegas a devenit un centru feroviar, iar acest fapt a făcut ca aşezarea să înflorească rapid. Construirea căii ferate, aşa cum s-a întâmplat în toate colţurile lumii, a stimulat dezvoltarea regiunii, astfel că în 1911 Las Vegas a fost înregistrat ca oraş. Însă un rol deosebit de important în transformarea locului într-o faimoasă metropolă, a revenit construirii Barajului Hoover (care generează cantităţi uriaşe de apă şi energie electrică ieftină).
* * *
Un alt element important ce a contribuit la dezvoltarea Las Vegas-ului, a survenit în anul 1931, prin legalizarea jocurilor de noroc. Însă faima oraşului de „Paradis al jocurilor de noroc”, a apărut abia în 1946, odată cu construirea primului hotel internaţional.
Cât despre stilul construcţiilor, imaginaţia arhitecţilor nu a avut limite, astfel că, nu mică este mirarea turistului, atunci când îşi plimbă privirea de la clădirile în formă de piramide egiptene, la cele ce imită castelele din vremea regelui Arthur. Aici veţi găsi chiar şi o replică a Turnului Eiffel din Paris (e drept ceva mai mică), ce oferă vizitatorilor o privelişte fascinantă
* * *
Las Vegas este un oraş oază în plin deşert. Însă nu vă închipuiţi cumva, că turiştii aleg să vină până aici doar de dragul naturii, din dorinţa de a vizita Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie Naturală, ori pentru a admira colecţia de autoturisme din Imperial Palas Auto Collection. Ceea ce-i aduce cu adevărat în acest loc, este lumea artificială a cazinourilor şi a cluburilor de noapte. Formele fantastice trasate de neoane, multitudinea reclamelor şi masivitatea clădirilor (care pot fi admirate chiar din avion), au un scop bine definit: acela de a fermeca şi atrage un număr cât mai mare de clienţi, către localurile de distracţie. Se estimează că „vizitatorii” care trec anual prin Las Vegas, lasă în „Paradisul jocurilor de noroc”, sume de bani de ordinul miliardelor de dolari.
* * *
Despre Las Vegas se mai spune şi că nu doarme niciodată. Cazinourile sunt deschise zi şi noapte. Însă adevărata distracţie începe în jurul orei 20, o dată cu aşa numitul „Dinner Show”. Cei ce doresc să obţină informaţii mai detaliate, o pot face mergând la locurile amenajate special în acest sens, unde vor afla amănunte despre toate distracţiile din oraş.
Clienţii cazinourilor îşi pot încerca norocul în diverse moduri, la automate, videopocker, blackjack, bacara şi ruletă, sau pot pur şi simplu să nu facă nimic şi să se destindă urmărindu-i pe jucători.
* * *
Cluburile de noapte sunt de asemenea, ne lipsite din peisajul oraşului Las Vegas. Spre deosebire de cazinouri, ele oferă o altfel de distracţie, fiind preferate de persoanele care nu sunt mari amatoare de jocuri de noroc.
Las Vegas mai este şi oraşul cabaretelor şi al cluburilor de muzică. În fiecare dintre acestea, există o orchestră care cântă „live”, toate genurile de muzică. Scopul principal al unui astfel de club, este amuzamentul clienţilor, pe care încearcă să-i atragă în modurile cele mai diferite. Unele recomandă spectacolele propriilor lor artişti, în timp ce altele se laudă cu o bogată ofertă de cocteiluri la gheaţă, cu numărul mare de mese de biliard, ori cu diversele posturi TV de sport.
* * *
Las Vegas nu înseamnă însă doar distracţie şi lux. El se poate mândri şi cu o serie de muzee şi obiective turistice cu adevărat impresionante, cum ar fi de exemplu: Muzeul Discovery (dedicat copiilor), Muzeul Statului Nevada (cu o bibliotecă şi colecţii permanente), Muzeul Guggenheim (rezultatul unul parteneriat încheiat între Fundaţia Guggenheim şi Muzeul Hermitage din Sankt-Petersburg) sau Muzeul Madame Tussauds. Acesta din urmă, este locul unde vă puteţi întâlni cu unele dintre cele mai mari vedete ale lumii. În plus, cei ce îi trec pragul, pot păşi într-un platou de televiziune amenajat de muzeu, mai precis în studiourile lui Jerry Springer, unde s-ar putea să aveţi „şansa” să fiţi intervievaţi de cunoscuta realizatoare de televiziune, Oprah Winfrey.
* * *
Nu ocoliţi nici Muzeul Mafiei, o atracţie interactivă, care prezintă istoria unor gangsteri renumiţi. Aici puteţi afla informaţii despre ceea ce a însemnat crima organizată în Las Vegas şi influenţa ei atât în Statele Unite ale Americii cât şi în lume. Artefactul cel mai valoros al muzeului este o parte din zidul de cărămidă de la oribila crimă din Ziua îndrăgostiţilor din 1929, când au fost ucişi mai mulţi membri ai bandei Moran. Mai sunt expuse: o valiză cu fund fals în care erau ascunse flacoanele cu băutură pe timpul Prohibiţiei, diverse arme, bijuterii, fotografii şi câteva din obiectele personale ce au aparţinut lui Al Capone, Charlie Luciano, Frank Rosenthal, Mickey Cohen sau Tony Spilotro.
* * *
Şi dacă tot am ajuns la Las Vegas (fie şi pe calea undelor), să nu uităm să amintim de faimoasele Capele de căsătorii, în care nu puţine sunt cuplurile de îndrăgostiţi ce aleg să-şi unească destinele, într-un timp record, fără prea multe formalităţi. Las Vegas nu-i atrage însă doar pe cei care se iubesc, el este şi locul în care divorţul devine „floare la ureche”, datorită procedurilor simplificate.