Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3

16 Iunie 2024, 08:30

În anul 1822, în oraşul Baracoa a avut loc un eveniment care a provocat o mare agitaţie socială: la Comisia pentru Afaceri Politice a fost deschis un dosar penal împotriva unei femei pentru că a îmbrăcat haine bărbăteşti şi a contractat şi consumat o căsătorie cu o altă femeie. Numele acuzatei: Enriqueta Faber.

​* * *

„Doctorul Faber” (aşa cum ajunsese să fie cunoscută în societatea cubaneză Enriqueta) devenise o persoană foarte importantă în Baracoa, lucru care se datora activităţii umanitare pe care o desfăşura. Dar cu toate acestea ea trăia sub o presiune socială constantă, deoarece creşteau suspiciunile că ar fi femeie. Juana de Leon, soţia Enriquetei cu care aceasta se căsătorise în luna august a anului 1819, acceptase la vremea respectivă că urmau să trăiască împreună ca două prietene şi nicidecum ca soţ şi soţie. Dar lucrurile s-au schimbat pe măsură ce a trecut timpul, iar Juana a început să fie tot mai insistentă pentru că dorea să aibă o viaţă conjugală, să spunem, normală. Aşa se face că Enriqueta a sfârşit prin a-i mărturisi Juanei tot adevărul privind sexul ei.

Deşi au căzut de acord să locuiscă în continuare împreună ca două surori, situaţia a devenit tot mai greu de suportat, ceea ce a condus la o separare inevitabilă. Astfel, în luna mai 1822 Enriqueta a părăsit Baracoa şi s-a stabilit într-o localitate din apropiere numită San Anselmo de los Tiguabos. Acolo s-a ascuns o vreme de autorităţi, dar zvonurile au continuat să o urmărească. Se spune că „Doctorul Faber”, pentru a-şi dovedi masculinitatea, a căutat tovărăşia unor indivizi dedaţi băuturii, printre care şi unii gata oricând să provoace dispute.

​* * *

Există multe controverse cu privire la relaţia dintre Enriqueta şi Juana. Dar dincolo de toate aceste speculaţii, cert este faptul că în ianuarie 1823 Juana de Leon a depus o plângere penală în care susţinea că soţul ei nu era bărbat, ci o femeie deghizată în bărbat şi a cerut astfel anularea căsătoriei lor. Pe lângă alte învinuiri, Enriqueta a fost acuzată şi de falsificare de documente, practicarea ilegală a medicinei, profanarea sacramentului catolic al căsătoriei şi impostură. Ca urmare, Enriqueta Faber a fost arestată de autorităţile din San Anselmo de los Tiguabos, unde se refugiase, şi a fost declarată legal femeie.

​* * *

În prima săptămână a lunii februarie 1823 Enriqueta Faber a fost judecată, iar în luna iunie a aceluiaşi an un tribunal din Santiago de Cuba a pronunţat sentinţa, condamnând-o la 10 ani de închisoare pentru sacrilegiu şi înşelăciune. I-au fost luate titlurile şi i-a fost anulat permisul de şedere în Cuba. Totodată, Enriquetei i-au fost confiscate proprietăţile şi a fost obligată să îi plătească daune Juanei de Leon. Sub supravegherea specială a autorităţilor a fost trimisă să îşi execute pedeapsa la Centrul de Reeducare pentru femei din Havana. Ea trebuia să rămână închisă acolo până când, după ispăşirea pedepsei, avea să fie deportată undeva în străinătate. Şi cu toate că a trecut prin momente teribile în timpul procesului, simţindu-se hărţuită la tot pasul, a recurs totuşi la dreptul ei de a face apel. Avocatul Manuel Vidaurre a fost cel care a apărat-o în mod strălucit. Pe lângă numeroasele argumente aduse în favoarea ei, el a spus că: Ea nu este o infractoare. Societatea este mai vinovată decât ea odată ce le-a refuzat femeilor drepturile civile şi politice, transformându-le în obiecte menite a satisface plăcerile bărbaţilor. Clienta mea a procedat chibzuit îmbrăcându-se cu haine bărbăteşti, nu numai pentru că legile nu o interzic, ci şi pentru că, părând bărbat, ea putea să studieze, să lucreze şi avea libertate de acţiune în toate privinţele pentru a înfăptui lucruri bune. Şi apărarea a continuat: ....Ce infractoare este aceasta care îşi iubeşte şi îşi respectă părinţii, care îşi urmează soţul printre loviturile de tun ale marilor bătălii, care vindecă răniţii, adăposteşte şi educă negrii neajutoraţi şi se căsătoreşte doar pentru a oferi alinare unei biete orfane bolnave? Ea, deşi era femeie, nu a vrut să recurgă la trista şi comoda opţiune a prostituţiei....

În acest moment al apărării se spune că procurorul ar fi interveni ironic: Trebuie că e o sfântă, la care Manuel Vidaurre a ripostat: …sau mai degrabă o victimă.

​* * *

Am putea afirma despre Enriqueta Faber că a fost oarecum norocoasă, deoarece instanţa i-a redus pedeapsa de la 10 ani de închisoare la 4 ani de muncă în cadrul Spitalului San Francisco de Paula din Havana. Acest loc a reprezentat, aşadar, primul spital cubanez în care Enriqueta Faber şi-a exercitat profesia ca femeie medic, purtând de data aceasta ţinuta adecvată sexului său. După ispăşirea pedepsei Enriqueta trebuia, conform sentinţei judecătoreşti, să fie expulzată. Aşa cum era de aşteptat, această sentinţă a dus la un colaps total în viaţa ei, transformând-o dintr-o persoană paşnică şi binevoitoare într-una irascibilă şi violentă. Astfel, ea a încercat să evadeze din spital şi, la sugestia episcopului, a fost transferată într-un centru de reabilitare pentru femei în capitala Cubei, Havana.

​* * *

Potrivit documentelor, Enriqueta Faber a executat doar o parte din pedeapsă, deoarece după mai multe scandaluri a ajuns să fie deportată şi trimisă la în Statele Unite ale Americii, la New Orleans, oraş unde avea rude. Ea a părăsit astfel Cuba însoţită de o notă din partea autorităţilor coloniale cubaneze în care scria: Enriqueta Faber Caven. Născută la Lausanne, Elveţia, în 1791. Supusă a regelui Franţei. A executat patru ani de detenţie lucrând în Spitalul de Femei din Havana. A comis următoarele infracţiuni: sperjur, falsificare de documente, dare de mită, instigare la violenţă, practicarea ilegală a medicinii, impostură (pretinzând că este de sex masculin), siluire şi fapte grave împotriva instituției căsătoriei. I s-a interzis să locuiască în Cuba și în orice alt teritoriu al Coroanei spaniole. Rămâne la dispoziţia autorităţilor din New Orleans.

Enriqueta a ajuns la New Orleans (Louisiana) unde a lucrat ca infirmieră. Există mai multe versiuni despre ce s-a întâmplat cu ea după aceea, însă fără dovezi concrete. Unii spun că ar fi murit tot ca bărbat şi că ar fi fost cunoscută în Statele Unite ale Americii sub numele de „Doctorul elveţian”. O altă versiune ne povesteşte că în anul 1844 Enriqueta a plecat la Veracruz (în Mexic) ca misionară, cu numele de Sora Magdalena, îmbrăcată în veşmântul Surorilor Carităţii. În acest mod a continuat să acorde asistenţă medicală săracilor, iar mai târziu a devenit Maica Superioară a Congregaţiei. În cele din urmă Enriqueta s-ar fi întors în Statele Unite ale Americii, unde a şi murit în anul 1856, la vârsta de 65 de ani. Există şi autori care susţin că după sosirea ei la New Orleans Enriquetei i s-a pierdut urma, rămânând astfel un gol istoriografic care a căzut în domeniul speculaţiilor şi al misterului, deoarece nu se ştie cu certitudine care a fost adevărata ei soartă pe pământul american.

​* * *

Mai sunt încă multe de spus despre Enriqueta Faber, o femeie extraordinară care a reuşit să rămână fidelă idealurilor sale, să trăiască într-un mod autentic şi să lupte împotriva prejudecăţilor sociale ale vremii în care a trăit, plătind scump pentru asta. Astăzi, în Havana, foarte aproape de ultimul loc în care Enriqueta Faber a practicat medicina, pe promenada Alameda de Paula, găsim o sculptură a ei în mărime naturală, lucrată în bronz şi părând aproape în mişcare, realizată de artistul Jose Villa Soberon. O replică a statuii va fi amplasată pe promenada pietonală a bulevardului din Baracoa. Aceasta face parte dintr-un proiect finanţat de ambasada Elveţiei în Cuba, care urmăreşte să recupereze moştenirea unei femei care a forţat limitele, fiind o adevărată precursoare a mişcării feministe din Cuba.

​* * *

Dacă doriți să aflați mai multe despre viața Enriquetei Faber, prima femeie medic care a practicat medicina în Cuba, vă oferim două sugestii: cartea profesorului şi cercetătorului Julio Cesar Pages, care a strâns dosarele despre cazul Enriqueta Faber sub forma unui roman pe care l-a intitulat „Por andar vestida de hombre” (Pentru că a umblat îmbrăcată în bărbat) şi lung metrajul cineastului Fernando Perez, care a fost foarte impresionat de viaţa acestei femei, realizând filmul „Insumisas” (Nesupuse).

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

Etichete : enriqueta faber
Gdańsk (Polonia) – Capitala mondială a chihlimbarului
Călătorii 22 Noiembrie 2024, 07:21

Gdańsk (Polonia) – Capitala mondială a chihlimbarului

Oamenii au descoperit ”aurul baltic” din cele mai vechi timpuri. Romanii au stabilit o rută comercială care lega...

Gdańsk (Polonia) – Capitala mondială a chihlimbarului
Sasso Marconi și primul semnal radio
Călătorii 15 Noiembrie 2024, 08:00

Sasso Marconi și primul semnal radio

O așezare din apropiere de Bologna poartă numele lui Marconi , întrucât este locul unde părintele radioului...

Sasso Marconi și primul semnal radio
Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Călătorii 08 Noiembrie 2024, 08:30

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda

Aproape de coasta sud-vestică, din apele Atlanticului țâșnește o insuliță piramidală, care păstrează vestigiile unui...

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Două cărți de istorie și critică literară
Călătorii 01 Noiembrie 2024, 14:27

Două cărți de istorie și critică literară

Cătălin Badea-Gheracostea ne recomandă joi, 7 noiembrie, două cărți de istorie și critică literară care se ocupă, integral...

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 26 Octombrie 2024, 08:08

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali  E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite  E.S. Domnul Han Chunlin...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Călătorii 25 Octombrie 2024, 11:58

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei

Portugalia se numără printre marii furnizori de marmură la nivel mondial, cele mai multe cariere fiind situate în...

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Croazieră pe Canal du Midi
Călătorii 18 Octombrie 2024, 08:25

Croazieră pe Canal du Midi

Realizat în timpul domniei Regelui Soare, Canal du Midi a transformat un vis în realitate: conectarea...

Croazieră pe Canal du Midi
Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Călătorii 04 Octombrie 2024, 09:17

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana

În Borgo San Lorenzo, un orășel liniștit de lângă Florența, se află statuia lui Fido , câinele care a...

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Ascultă live

Ascultă live

20:00 - 22:00
Teatru Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
20:05 - 22:00
COLINDE ROMÂNEŞTI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
21:00 - 22:00
Deutsch 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
21:00 - 22:00
BUSINESS CLUB/DOSARELE SECOLULUI XX (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
21:30 - 21:56
Armâneaşti 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Rockada de seară
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru