Călătorie în jurul lumii - sâmbătă, 26 mai 2018, ora 19.00
26 Mai 2018, 06:45
Realizator Magdalena Tara
Invitati speciali
E.S. Domnul Felipe Alvarez de Toledo Ambasadorul Republicii Argentina
E.S. Domnul Todor Churov Ambasadorul Republicii Bulgaria
Cu participarea actorilor Annemary Ziegler si Vasile Mentzel
Ziua Nationala a Argentinei, 25 Mai, reprezinta marcarea Revolutiei din Mai. Au fost o serie de evenimente revolutionare (revolutie política) care au avut loc in luna mai a anului 1810 in Buenos Aires si care au avut drept consecinta inlocuirea viceregelui Baltasar Hidalgo de Cisneros cu primul Consiliu al Guvernului. Aceasta, la randul sau, a fost o consecinta a invaziei Spaniei de catre Napoleon si a concedierii Regelui Spaniol Fernando al VII-lea. Sase ani mai tarziu Argentina si-a declarat independenta pe 9 iulie.
Vizitand Argentina turistii trebuie sa se opreasca in Patagonia, sa treaca prin orasul “El Calafate” care face intrarea in Parcul National al Glaciarilor, dintre care trebuie mentionati Perito Moreno, Upsala si varful Fitz Roy (care este parte din granita terestra dintre Argentina si Chile). În perioada de toamnă din emisfera sudică (n.r. luna martie, la noi), puteti vedea magnificul spectacol al topirii lente şi al prăbuşirii gheţarilor gigantici (60 m înălţime) în lacul Argentino.
Cascada Iguazu, situată în provincia Misiones in nord estul Argentinei reprezinta alt punct de atractie turistica. Aici, râul Iguazu, se prăbuşeşte, absolut spectaculos, de la 82 m înălţime. Cascada are 275 de caderi de apa, iar 80% din ele sunt pe partea argentiniana.
In regiunea de nord a Argentinei este orasul Salta - cel mai spaniol oraş din Argentina- si in provincia Jujuy este celebrul „Cerro de los Siete Colores” („dealul cu 7 culori”), situat lângă localitatea Purmamarca.
Pe data de 24 mai, initial pe data de 11 mai conform Calendarului Iulian, in Bulgaria a devenit o traditie de a se celebra ziua educatiei si culturii bulgare si a scrierii slave. Aceasta este legata de crearea primei scrieri slave - Alfabetul Glagolitic de catre fratii Metodiu si Chiril.
La inceputul anilor 70 ai secolului IX, Chiril a creat primul alfabet bulgar - Alfabetul Glagolitic. Un fapt deosebit de important pentru acele vremuri este ca alfabetul transpune cu exactitate caracteristicile de sunet ale limbii bulgare si este adaptata la specificatiile fonetice ale limbii bulgare veche. Chiril si Metodiu traduc din limba greaca in limba bulgara veche unele dintre cele mai folositoare carti pentru slujbele religioase - “Izborno evaghelie”, “Liturghia Zlatoust”, “Slujebnik” care este o culegere de rugaciuni si scrieri pentru diversele slujbe religioase, precum si parti din “Psaltira” si “Trebnika”. Prin Alfabetul Glagolitic se pun bazele activitatii semnificative de educatie si scriere ale lui Metodiu si Chiril. Acest aspect este important nu numai pentru popularizarea crestinismului, dar si pentru punerea bazelor limbii bulgare veche. Prin urmare acesta este inbunatatit in baza alfabetului chirilic - alfabet creat de elevii lui Metodiu si Chiril - Kliment, Naum si Konstantin de la Preslav. De aici crestinismul si traditia limbii scrise, care se afla la baza scrierilor literare in limba bulgara veche, ajung in Rusia Kieviana, Serbia si alte tari vorbitoare de limbi slave si nu numai.