Amintiri din temniţele comuniste – medicul Ion Jovin
18 Decembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
„Trebuia
să fiu arestat în 47, în septembrie, după arestarea lui Maniu,
însă m-am ascuns. Pe Maniu l-au arestat în sanatoriul meu, unde
era internat. Săracul credea că dacă se internează şi face pe
bolnavul, scapă de arestare. N-a scăpat, a fost arestat şi după
aia a început şi prigoana contra mea. Credeau că ştiu secrete
de-ale lui Maniu. M-au arestat şi m-au dus la Malmaison. Acolo am
fost supus unei severe anchete, voiau să ştie totul despre Maniu,
fiindcă ştiau că este în foarte strânsă legătură cu familia
mea, e naşul copiilor mei. “Dumneata, medicul lui Maniu, la
infirmerie! Marş, la roabă!” Eu, care eram cunoscut în
străinatate, la mai multe societăţi medicale eram membru de
onoare, am fost trimis la roabă.”
Medicul Ion Jovin a fost întemeietorul oncologiei și al radioterapiei românești. A luat parte la dezbaterile cu privire la Marea Unire şi a participat, ca delegat, la adunarea de la Alba Iulia. A studiat la Berlin, Freiburg, Paris și s-a specializat în tratamentul cancerului cu radiații. După ce și-a susținut lucrarea de doctorat, i s-a propus să rămână la Institutul Curie din Paris. Însă, Ion Jovin a ales să se întoarcă în țară, pentru a înființa, la spitalul Colțea, primul centru anticancer din România. În 1948, Ion Jovin a avut “privilegiul“ de a fi primul cadru universitar arestat de către comuniști, care nu s-au arătat câtuși de puțin impresionați de reușitele profesionale ale doctorului. A cunoscut, vreme de patru ani, calvarul închisorilor, fără a i se găsi vreo altă vină în afară de aceea că fusese medicul liderului țărănist, Iuliu Maniu.