A început Povestea de Crăciun la Opera Comică pentru Copii
19 Noiembrie 2023, 20:25
Pe 17 noiembrie, la ora 16:00, s-au deschis porțile Târgului „Poveste de Crăciun”, în curtea Operei Comice pentru Copii, pe Calea Giulești nr. 16. O mulțime de activități și surprize de sezon, plus 145 de spectacole, îi așteaptă pe cei mici împreună cu familiile lor. Evenimentul are loc în perioada 17 noiembrie - 30 decembrie 2023, după următorul program:
-
orele 16:00-21:00: vinerea și în perioada 18-21 decembrie
-
orele 10:00-21:00: sâmbăta, duminica și în zilele de 30 noiembrie, 1, 26, 27, 28, 29 decembrie
-
închis: pe 24 și 25 decembrie.
Atracții de Poveste, unicat în București
Una dintre activitățile unicat în București este și în acest an Zborul cu Sania, pentru cei mai curajoși vizitatori, care vor să se simtă la înălțime și la propriu, nu doar la figurat. Începând cu prima zi a evenimentului poposește în Târg chiar Moșu’ în persoană, pentru a se întâlni cu toții copiii care vor să-l vadă și să-i transmită dorințele lor, după ce au călătorit cu Liftul Magic pentru a ajunge până la el.
Patinoarul, Derdelușul, Trenulețul și Caruselul revin în curtea Operei Comice pentru Copii, spre bucuria copiilor de toate vârstele. Derdelușul, atracție unică în Târgul „Poveste de Crăciun”, este destinat exclusiv copiilor, iar pe Patinoar, în Trenuleț și în Carusel sunt invitați și părinții și bunicii.
Târgul cu Bunătăți atrage cu siguranță atenția vizitatorilor în căutare de daruri inspirate și mâncăruri tradiționale, iar la Căsuța din Copac este amenajată zona de servit masa în familie. Scena Colindătorilor, unde cântă corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi, este nelipsită și din această ediție a Târgului.
Încă una dintre noutățile din acest an este faptul că organizatorii deschid parcul de aventură pentru prima dată în sezonul rece, pentru ca bucuria explorării să se întâmple și într-un cadru festiv. Traseul Spiridușilor îi provoacă pe cei mici să descopere secretele iernii, iar Tiroliana Renilor provoacă adrenalină într-un mod adorabil. În Hornul Moșului, un perete de escaladă, sunt așteaptați copiii dornici de provocări la înălțime. Împreună, aceste atracții creează o experiență de iarnă plină de aventură și entuziasm, perfectă pentru toți copiii dornici să exploreze și să se distreze în aer liber.
La Atelierele Spiridușilor copiii își exersează creativitatea prin realizarea de globuri, decorațiuni de iarnă, coronițe și jucării din fetru, iar la Magazinul OCC și la Librăria lui Moș Crăciun, părinții găsesc inspirația pentru cadourile de sub brad. Totodată, Atelierele Bubu continuă și pe durata Târgului „Poveste de Crăciun”, fiind adresate celor mai mici spectatori, cu vârste de până la 3 ani.
În premieră, în această ediție, Fabrica de Turtă Dulce și Fabrica de Coronițe sunt locurile în care cei mici au ocazia să-și încerce talentele culinare și estetice, realizându-și propriile decorațiuni delicioase de sărbători. Iar la finalul vizitei în Târg, amintirile cele mai frumoase se creează pe loc la Colțul Foto.
Accesul publicului în Târgul „Poveste de Crăciun” este liber. Pentru participarea la activități este necesară achiziționarea de tichete, disponibile la Magazinul OCC și în spațiile special amenajate în incinta Târgului. Costul unui tichet este de 3 lei.
145 de spectacole pe 4 scene
Nu aveau cum să lipsească spectacolele pe durata Târgului „Poveste de Crăciun”, majoritatea având deja biletele epuizate. Anul acesta am pregătit 145 de reprezentații din 9 titluri diferite, la care sunt așteptați peste 20 000 de spectatori. Începem cu una dintre cele mai amuzante opere din toate timpurile, „Elixirul dragostei”, continuăm cu cel mai celebru spectacol de balet al iernii, „Spărgătorul de Nuci”, apoi cu cele mai jucate spectacole din ultima perioadă, „Bubu la Zoo” și „Parada jucăriilor”, și încheiem anul cu opereta „O Noapte la Veneția”, programată între Crăciun și Revelion. Spectacolul eveniment „Poveste de Crăciun” se va juca în acest an de opt ori, cu casa închisă, în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.
„Poveste magică”, în premieră în Salonul Mozart
Începând cu 25 noiembrie 2023, actorul Bogdan Muntean, magician al Operei Comice pentru Copii, aduce pe scenă o nouă poveste fermecată, pe care ne-o spune prin glume și trucuri. Este povestea magiei, această artă de a produce fenomene naturale care par miraculoase. Fie din foc, fie din apă, din aer, din pământ, Bogdan Muntean știe toate secretele aparițiilor și disparițiilor de obiecte, de persoane și de personaje. El are puterea de a face copiii să plutească, de a combina culorile obiectelor, de a crea prin puterea imaginației, alături de spectatori, o lume în care orice vis poate deveni realitate. Dar cum au apărut și apar aceste minuni se poate afla doar în spectacolul „Poveste magică”, premiera sfârșitului de an în Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii.
„Bubu și Fulgii de nea”, în premieră în Sala UnderGrant
Pe 2 decembrie are loc premiera celui de-al treilea spectacol din seria lui Bubu, în Sala UnderGrant. „Bubu si fulgii de nea” aduce în prim-plan muzica celebrului spectacol de balet „Spărgătorul de Nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski și pune accent, prin scenariul său, pe cunoașterea și înțelegerea anumitor nevoi emoționale și sociale esențiale. Nevoia de conectare, nevoia de control și nevoia de competență sunt pilonii unei educații sănătoase și ai unei dezvoltări armonioase.
Echipa de creație coordonată de Andreea Soare și Irina Furdui păstrează aceeași rețetă care i-a cucerit pe cei mici: o călătorie muzicală multisenzorială, într-un spațiu sigur pentru copii, cu un decor conceput special pentru a le oferi libertate de mișcare, un scenariu ce le dezvoltă inteligența emoțională și le pune la dispoziție părinților un set de jocuri cu care pot continua educația acasă. Toate acestea fiind realizate prin contribuția unei echipe de specialiști în artele spectacolului, mișcare, psihologie și pedagogie. Bubu este simbolul educației culturale timpurii și cel mai bun prieten al celor mici. Experiența dobândită alături de cei peste 5000 de „foarte mici spectatori” care au luat parte activ la spectacolele „Bubu și Anotimpurile” și „Bubu la Zoo” contribuie la realizarea, în luna decembrie a acestui an, a premierei „Bubu și fulgii de nea”.
„Basme cu cai”, în premieră la Opera Comică pentru Copii
Pentru prima dată la Opera Comică pentru Copii, publicul are acces la un concept unic de divertisment urban neconvențional: „Basme cu Cai”. Acțiunea de legendă, văzută până acum doar pe ecrane, prinde viață chiar în fața micilor și marilor spectatori. Reprezentațiile au loc în aer liber, în Grădina Operei Comice pentru Copii, într-un spațiu de poveste, amenajat special pentru acest eveniment, în perioada 15-23 decembrie 2023. Durata e de 30 de minute, iar subiectul aduce în prim plan povestea Zăpezii și a vântului de iarnă, Crivățul. Luate separat, cele două elemente nu sunt foarte apreciate – zăpada acoperă pământul și face viața grea oamenilor, iar Crivățul îi face să dârdâie de frig. Dar atunci când se întâlnesc, creează împreună niște tablouri nemaivăzute, iar oamenii nu pot să nu aprecieze frumosul! Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro. Locurile vor fi alocate în ordinea sosirii.
„Basme cu Cai” reprezintă visul împlinit al cascadorului Vali Vasilescu, el fiind cel care scrie scenariile de poveste, apoi le pune în scenă alături de echipa lui de cascadori, actori tineri, veterani ai cinematografiei și tehnicieni. Unii îi spun meserie, alții îi spun pasiune. De fapt, este viața de poveste a unuia dintre cei mai mari cascadori pe care i-a văzut România. Vali Vasilescu a dublat actori celebri, în filme precum „Cold Mountain” și „The Three Musketeers”. A fost primul român acceptat în „The Taurus World Stunt Academy”, prestigioasa organizaţie internaţională a cascadorilor, fiind și crescător de cai, lupi și păsări de pradă. În cariera sa, a avut ocazia să lucreze alături de actori celebri precum: Danny Trejo, Jude Law, Mila Jovovich, Nicole Kidman, Steven Seagal, Wesley Snipes, Jean Claude Van Damme, Sharon Stone, Mickey Rourke, Mathew Macfadyen, Ray Stevenson, Orlando Bloom, Christopher Lambert, Adrien Paul, Lance Henriksen și Jon Voight.
50 de Ateliere ale Spiridușilor, disponibile prin rotație pe toată durata Târgului
Atelierele Spiridușilor, locul unde copiii își exersează creativitatea, sunt în număr de 45 la ediția din acest an. Astfel, prin rotație pe toată durata Târgului, cei mici pot participa la ateliere de creație unde își pot confecționa, sub îndrumarea meșterilor, diferite obiecte de folosit acasă atât în perioada sărbătorilor, cât și în restul anului. Dintre atelierele cu tematică de iarnă amintim: Coronițele din brad natural, Decorațiunile cu Lumânări, Ghetuța lui Moș Crăciun, Brad de Crăciun colorat, Felinar de Crăciun, Decorațiuni vesele din lemn pentru Crăciun, Brăduț din fetru, Felicitări de Crăciun, Puzzle cu Animăluțe 3D, Glob decorat, Clay, Slime și Tabloul de Crăciun cu Licheni.
Accesul publicului în Târgul „Poveste de Crăciun” este liber. Pentru participarea la activități este necesară achiziționarea de tichete, disponibile la Magazinul OCC, la Casa de Bilete OCC și în spațiile special amenajate în incinta Târgului. Costul unui tichet este de 3 lei.
• Derdeluș - 1 tichet / coborâre
• Patinoar - 6 tichete / tură de 90 de minute, 6 tichete închirier patine, 6 tichete închiriere focă
• Carusel - 3 tichete / persoană / tură (5 minute)
• Trenuleț - 3 tichete / persoană / tură (o plimbare)
• Zbor cu Sania - 18 tichete / tură (două persoane o dată)
• Traseul Spiridușilor - 9 tichete, vârstă minimă: 3 ani, înălțime minimă: 100 cm, înălțime maximă: 140 cm
• Hornul Moșului - 7 tichete, vârstă minimă: 5 ani, înălțime minimă: 120 cm
• Tiroliana Renilor - 6 tichete, vârstă minimă: 3 ani, înălțime minimă: 100 cm, înălțime maximă: 140 cm
• Liftul Magic către Moș Crăciun - 15 tichete / urcare (maxim 4 persoane o dată)
• Fabrica de Turtă Dulce - 3-15 tichete
• Fabrica de Coronițe - 5-20 tichete
• Colțul Foto - 5 tichete / fotografie
• Atelierele Spiridușilor - 5-25 tichete, în funcție de atelierul ales.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, ,,Escape Room”, „Aventura Parc”, „Abonamente” sau „Voluntariat”.