AUDIO Euro Fest-Teen/ SALUT, ADOLESCENȚA
7 May 2019
Festivalul Enescu, ediția 2019, se va desfășura simultan în cinci țări
7 May 2019

Radio România Cultural, din nou în direct din Capitala mondială a artei contemporane, Veneţia

May You Live in Interesting Times va includefără îndoială opere de artă care reflectă aspecte precare ale existenţei de astăzi, inclusiv diferite ameninţări la adresa unor tradiţii-cheie, instituţii şi relaţii din ordinea postbelică” (Ralph Rugoff,curatorul celei de-a 58-a ediţii a Bienalei de artă de la Veneţia)

Mai 2019: deschiderea celei de-a 58-a ediţii a Bienalei de artă de la Veneţia. Eveniment emblematic al scenei internaţionale de artă contemporană, Bienala îşi deschide porţile odată la doi ani, începând cu anul 1895. În acest an, Bienala îşi aşteaptă vizitatorii între 11 mai şi 24 noiembrie, cu o expoziţie centrală intitulată May You Live in Interesting Times, curatoriată de Ralph Rugoff (79 de artişti), şi cu alte 90 de participări naţionale, în Pavilioanele naţionale istorice, aflate în Giardini şi la Arsenale, ori în centrul Veneţiei. Patru ţări sunt prezente pentru prima oară în acest an: Ghana, Madagascar, Malaeyia şi Pakistan.

Veneţia devine astfel, încă o dată, timp de peste şase luni, capitala mondială a artei. România, şi ea, îşi pregăteşte propria expoziţie atât în Giardini – în Pavilionul naţional inaugurat în 1938 de către Nicolae Iorga – cât şi în miezul Veneţiei, la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică.

Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei” este expoziţia care reprezintă România în acest an, iar vernisajul are loc pe data de 9 mai, la ora locală 17.30, în Pavilionul României din Giardini della Biennale, în Veneția. Expoziția este curatoriată de Cristian Nae, avându-l drept comisar pe Attila Kim, şi prezintă lucrările artiștilor români Belu-Simion Făinaru, Dan Mihălțianu și Miklós Onucsán. „Expoziția – declară curatorul Cristian Nae – cuprinde versiuni contemporane ale unor proiecte semnificative de artă post-conceptuală, realizate de artiști ale căror traiectorii, cuprinzând peste patruzeci de ani de activitate, extind geografia artei contemporane construită în funcție de categorii naționale. Incluzând diaspora românească, ea relevă concomitent mobilitatea culturală a acestor lucrări de artă în spațiu și timp.”

Despre această întâlnire dincolo de geografii, despre fenomenul bienalei şi toată arta care apare şi creşte în jurul ei, despre ce mai înseamnă astăzi „reprezentare naţională” şi „identitate culturală”, despre graniţe sparte şi dialoguri interculturale, vom încerca să vorbim pe frecvenţele Culturii, la Radio România Cultural, între 8 şi 12 mai.

Criticul şi istoricul de artă Daria Ghiu, realizatoarea emisiunii Arte frumoase, ce se difuzează în fiecare sâmbătă între orele 18.30 şi 19.00, va fi prezentă la deschiderea Bienalei, în zilele dedicate presei, şi va realiza, ca de fiecare dată începând cu anul 2011, transmisiuni în direct de la faţa locului, pentru emisiunilebrand RRC, Espresso, Oraşul vorbeşteşi GPS Cultural. Vor exista, de asemenea, mai multe ediţii speciale Arte frumoase, dedicate bienalei, pornind de la două emisiuni speciale pe care Daria Ghiu le va realiza de la faţa locului, alături de numeroşi invitaţi, din interiorul Noii Galerii a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, emisiuni ce se vor difuza live pe facebook (FB: Arte frumoase la Radio România Cultural şi Romania Pavilion – Biennale Arte) sâmbătă, 11 mai şi duminică, 12 mai, între orele 18.30 şi 20.00 (ora locală a Italiei 17.30).

Eveniment realizat cu sprijinul ICR – Institutul Cultural Român

Mai multe detalii despre Bienala de artă de la Veneţia şi prezenţa României pe: www.labiennale.org şi www.unfinishedconversations.ro. Instagram: artefrumoase şi unfinishedconversations.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *