Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic: “Biblia neagră a lui William Blake” scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi
9 May 2017
Marele câștigător al premiului Un Certain Regard de la Cannes 2016, „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, din 19 mai în cinematografe
9 May 2017

Radio România Cultural difuzează astăzi ”Biblia neagră a lui William Blake”, producţie care a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anului 2016

Radio România Cultural difuzează astăzi, de la ora 20,00, spectacolul de teatru radiofonic”Biblia neagră a lui William Blake”, în scenariul și regia artistică a Ilincăi Stihi. Producţia a primit aseară premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anului 2016, în cadrul celei de- a XXV-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfășurat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Juriul final, care a desemnat câştigătorii din acest an, a fost format din: Alexandru Darie – regizor, Dana Dogaru – actriță, Luana Drăgoiescu – scenografă, Florica Ichim – critic de teatru și Maria Sârbu – critic de teatru.

Spectacolul mai are în palmaresul său Mențiunea specială a juriului la secţiunea Radio Drama, a Festivalului Prix Italia 2016 şi este nominalizat la secţiunea DRAMA a festivalului PRIX MARULIĆ 2017, ce se va desfăşura la Hvar (Croația), în perioada 20-26 mai 2017.

Soluţiile regizoral-artistice, pentru spectacolul Biblia neagră…, apelează şi la o formulă de operă-rock, ceea ce apropie montarea radiofonică de sensibilitatea ascultătorului contemporan şi conduce la o receptare directă, mai puternică. În ideea de a integra teatrul radiofonic în fenomenul viu al creaţiei tinerilor artişti, spectacolul reuşeşte, prin distribuţia care numără patru debuturi actoriceşti, prin colaborarea cu un compozitor al noilor generaţii, să exploreze şi să evidenţieze expresivitatea sonoră a artiştilor de mâine.

Demersul radiofonic este inspirat de universul spiritual-artistic al lui William Blake, atât de provocator pentru lumea de astăzi, care încearcă ea însăşi să-şi formuleze o nouă mistică, fie ea şi cinică, deschizând din nou lupta cu demonul morţii personale şi al morţii colective (Apocalipsa), reuşind să-l redefinească radical. Omul contemporan schimbă, astfel, raportarea directă la operele marii culturi cu care rezonează diferit, filtrate prin noile valori, în noii parametri pe care îi declară. Scenariul Biblia Neagră a lui William Blake propune o călătorie prin operele poetice şi filozofice ale autorului. Structura lui – fidelă afirmaţiilor lui Blake care consideră imaginaţia realitate, dar realitate supremă, viziune divină – îşi asumă o formulă neconvenţională.

În distribuţie: Andrei Huţuleac, George Ivaşcu, Anca Sigartău, Gabriel Spahiu, Andrei Ciopec, Adrian Loghin, Sandra Ducuţă, Ciprian Cojenel, cu participarea mezzosopranei Georgiana Mototolea.

Muzica originală: Vlad Pasencu; Regia de studio: Milica Creiniceanu; Asistenţa tehnică înregistrări teren: Marius Țoghină, Bogdan Dumitrescu, Răzvan Andrei; Regia muzicală şi sound design: Vlad Ioachimescu; Redactor şi coordonator de proiect: Crenguţa Manea.​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *