Miruna Ionescu: „Este o onoare să ne aflăm pe scena Galei Excelenței Culturii Românești”
02 Aprilie 2025, 13:27
Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc miercuri, 16 aprilie 2025, la Sala Radio, și va fi însoțită de un moment artistic de excepție: concertul „Poveste din Bucureștiul de odinioară”, o călătorie muzicală în perioada interbelică. Spectacolul combină big band, taraf și orchestră de cameră, omagiind artiștii români ai acelei epoci. Prin tangouri, valsuri, foxtrot-uri și muzică de café-concert, evenimentul readuce la viață farmecul unui București aproape uitat.
Protagoniștii acestui spectacol, Miruna Ionescu și Valentin Albeșteanu, împreună cu Taraful de Oraș și Orchestra Big Band condusă de Simona Strungaru, promit o călătorie muzicală unică. Despre această călătorie, despre munca de cercetare în arhive și emoțiile reîntâlnirii cu publicul, ne-au vorbit chiar ei într-un interviu acordat Dariei Ghiu pentru emisiunea Orașul vorbește.
Miruna Ionescu: „Este o onoare, în primul rând, să ne aflăm pe scena Galei Excelenței Culturii Românești, pentru că așa considerăm acest moment. Este o onoare și totuși o responsabilitate în același timp, pentru că, iată, ne revine deosebita plăcere de a duce mai departe acest patrimoniu, pe care l-am îndrăgit, îl îndrăgim și îl vom îndrăgi mulți ani de aici înainte.”
Concertul marchează și o aniversare specială: „Poveste din Bucureștiul de odinioară” împlinește 10 ani.
Miruna Ionescu: „Spectacolul a crescut treptat, organic și iată-l ajuns pe cea mai importantă scenă, cred eu, pe scena Sălii Radio.”
Valentin Albeșteanu, fondatorul Tarafului de Oraș, a vorbit despre misiunea acestui ansamblu de a readuce la viață sonoritățile autentice ale Bucureștiului interbelic.
„Taraful de Oraș sunt prietenii mei. O parte din istoria acestui taraf a început cu Taraful Ion Albeșteanu. (…) În tot ceea ce facem, ne dorim să reconstituim cât mai fidel atmosfera muzicală din perioada interbelică și aici vorbim de interpretare, vorbim de formule orchestrale, de abordarea muzicală a melodiilor și de repertoriu, bineînțeles.”
Un alt aspect esențial al proiectului este cercetarea minuțioasă a repertoriului. Miruna Ionescu povestește despre redescoperirea unor bijuterii muzicale uitate.
„«În vals ne-am întâlnit» este un cântec pe care l-am ascultat prima dată într-o înregistrare din 1989 cu Mihaela Runceanu chiar pe scena Săli Radio. Ulterior am găsit și partitura. El nu este în fonoteca radio, însă, ne-am bucurat să îl aducem noi pentru prima dată.”
O altă descoperire importantă este compoziția „Licurici” a maestrului Nicolae Chirculescu, pe care a rescris-o Simona Strungaru, dirijoarea Big Bandului Radio.
„Simona a avut o muncă extraordinar de grea, pentru că partitura era într-o stare foarte proastă. A luat notă cu notă și a rescris-o.Sunt foarte multe cântece pe care le-am descoperit. Sperăm în următorul concert să venim și cu un cântec al Mariei Tănase, care se intitulează «Nu vreau», și care nu a mai fost cântat din anul 1928.”
Pentru artiști, fiecare concert este o experiență unică, indiferent de locație.
Valentin Albeșteanu: „Eu mă raportez identic, fie că susțin un concert într-un restaurant sau pe scena unei mari instituții. Actul artistic, pentru mine, este același.”
Miruna Ionescu: „Scena, indiferent unde ar fi ea, este aceeași. Mai ales atunci când iubești ceea ce faci. Când te dedici cu tot sufletul.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.