Scriitorul Lucian Ciuchita, in premiera pentru Radio Romania Cultural, despre cel mai recent roman
5 April 2018
Istoricul Ioan Aurel Pop este noul preşedinte al Academiei Române
6 April 2018

O carte pe zi – Leii din Kandahar. O poveste de război despre forţele speciale

 realizator Valentin Protopopescu

Vineri, 6.04.2018, în emisiunea Intro

Rusty Bradley şi Kevin Maurer, Leii din Kandahar. O poveste de război despre forţele speciale, traducere de Diana Dumitru, Editura Corint, Bucureşti

Filme de război precum Strike Back, Forces spéciales ori Restrepo par mai curînd desprinse din anumite jocuri de calculator. Zecile de morţi din rîndul insurgenţilor locali rezultaţi dintr-un banal schimb de focuri oferă sentimentul că soldaţii profesionişti occidentali, cei din trupele speciale, ar fi invincibili. Oare aşa să fie în realitate? Ei bine, o carte cum este cea scrisă la patru mîini de americanii Rusty Bradley şi Kevin Maurer, Leii din Kandahar. O poveste de război despre forţele speciale, confirmă o astfel de viziune.

Volumul a fost tradus în limba română de Diana Dumitru şi a văzut lumina tiparului la Editura Corint din Bucureşti, fiind însoţită de un excelent Cuvînt înainte semnat de jurnalistul cu bogată experienţă în zonele de conflict Adelin Petrişor.

Şi pentru că l-am invocat pe corespondentul de război român, să spunem că acesta creionează un impresionant portret unui căpitan compatriot, Tiberius Petre, comandant al unei unităţi aparţinînd Forţelor Speciale române detaşate în Afganistan. Tiberius Petre, însoţindu-i pe camarazii săi americani într-un asalt asupra unei case în care se refugiaseră nişte lideri talibani, a fost ucis în luptă, fiind primul soldat român care cade răpus de la al doilea Război mondial încoace.

Rusty Bradley este un fel de căpitan Tiberius Petre, în variantă americană şi avînd gradul de maior. În calitate de comandant al grupei „A” a Forţelor Speciale, a condus o mînă de puşcaşi împotriva a peste 1000 de talibani bine antrenaţi şi cunoscînd excelent terenul la Sperwhan Ghar, în Afganistan. Deşi rănit, Bradley a reuşit să-şi salveze oamenii şi să-şi îndeplinească obiectivul. Kevin Maurer este jurnalist şi a însoţit în 12 misiuni Forţele Speciale americane în Iraq şi Afganistan, avînd o experienţă apreciabilă ca reporter în zonele de conflict.

Cartea Leii din Kandahar ţine practic de genul reportajului clasic. Ne sînt narate cu o violenţă descriptivă fabuloasă scenele de luptă, iar cei doi autori surprind fără emfază sau grijă pentru cosmetizare faţa hîdă, oribilă şi crudă a războiului. Războiul pare doar o afacere statistică cînd e luată decizia de a cuceri un sat taliban din Kandahar. Atîtea rachete, atîtea drone, efectivul trupeţilor de la sol, cîte elicoptere şi necesitatea (sau nu) de a beneficia de sprijin aerian. O estimare a pierderilor proprii şi abia în ultimă instanţă un calcul rece privind pagubele colaterale. Pe teren însă realitatea e complet diferită, mutilările, rănile, sîngele, faptele de eroism sau blocajele psihice ilustrînd cu asupra de măsură duritatea de nedescris a războiului real.

An honor guard from the 1st Special Forces Group transports the flag draped coffin of Sgt. 1st Class Nathan R. Chapman late Tuesday night at Seattle-Tacoma International Airport. More than 60 Special Forces soldiers from Fort Lewis were present.

Peste toate însă rămîne profesionalismul acestor soldaţi de elită care sînt Beretele Verzi americane, oameni mînaţi de patriotism şi de un curaj şi o solidaritate umană fără egal.

Foto: Rusty Bradley şi Kevin Maurer,  coperte, imagini ale războiului din Afganistan, link you tube spre un scurt documentar dedicat eroului de război maiorul Rusty Bradley:

https://www.youtube.com/watch?v=cgIHIS58xSE.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *