Timpul prezent în literatură - Cei șase nominalizați la premiile Radio România Cultural pentru poezie și proză vorbesc despre cărțile lor
31 Martie 2023, 16:59
Alina Purcaru a scris în „Tot mai multă splendoare” (Editura Cartier) despre frică și îmblînzirea ei, dar și despre dragoste și puterea poeziei de a ne conecta cu ceilalți. Olga Ștefan construiește în volumul „Resursa” (Casa de Editură Max Blecher) un discurs poetic puternic care își ia substanța din temele mari – iubirea, supraviețuirea, moartea, salvarea –, proiectate în realitatea imediată. Fotbalul, credința și războiul din Ucraina sînt cele trei teme aduse surprinzător împreună de Moni Stănilă în volumul său de poezie „Ofsaid” (Editura Nemira).
Bogdan-Alexandru Stănescu, în romanul „Abraxas” (Editura Polirom), construiește cu o forță epică aluvionară o lume în criză, punînd față-n față nevroza individuală și nevroza colectivă. În „Theodoros” (Editura Humanitas) Mircea Cărtărescu inventează o figură de talia personajelor mitice, punînd la lucru o limbă română de-o bogăție și frumusețe care nu au echivalent în literatura noastră contemporană decît în alte cărți ale aceluiași autor. Florin Chirculescu, în „Solomonarul” (Editura Nemira), deconstruiește sau a construiește altfel un personaj mitologizat al culturii române: Mihai Eminescu.
Cei șase autori vorbesc în această ediție despre cărțile lor, nominalizate la premiile Radio România Cultural pentru poezie și proză.
31 martie 2023, ora 18.00
Realizatoare: Adela Greceanu