FESTIVALUL ARTELOR TIMIȘORENE, ediția 2019 – Joi, 6 iunie 2019, ora 21:00 scena din Piața Victoriei Timișoara – MICUȚA DOROTHY
28 May 2019
Pianistul Andrei Licareț, din nou pe scena Ateneului Român
28 May 2019

Fundația Michael Schmidt continuă promovarea Haferland prin SoNoRo Musikland

Peste 1000 de turiști sunt așteptați în satele săsești, în perioada 31 mai – 3 iunie, la prima ediție a Festivalului SoNoRo Musikland.

Organizat de Fundația Michael Schmidt, în parteneriat cu SoNoRo, festivalul va aduce artiști cunoscuți la nivel internațional în bisericile fortificate din Ținutul Ovăzului, a căror acustică favorizează o experiență muzicală complexă.

Astfel, iubitorii de muzică clasică se vor putea bucura de concerte în bisericile fortificate din Criț, Viscri și Meșendorf, susținute de zece muzicieni remarcabili, respectiv pianiștii Ioan-Dragoș Dimitriu și Mara Dobrescu, violoniștii francezi Anton Martynov și Philippe Graffin, violonceliștii Radu Nagy și Bertrand Raynaud, alături de Răzvan Popovici, violă, Petru Iuga, contrabas, Răzvan Poptean, clarinet, și Miruna Nagy, harpă. Aceștia vor invita publicul într-o călătorie în istoria muzicii prin lucrările unor compozitori renumiți precum Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns si multi altii, dar și prin interpretarea unor creații ale giganților muzicii clasice, precum Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, Johann Michael Haydn, Georges Bizet și Gioacchino Rossini.

Fundația Michael Schmidt s-a implicat, încă de la începuturile activității sale, în sprijinirea muzicii în satele săsești din Transilvania. De la realizarea documentarului „Orgile din Transilvania”, la finanțarea renovării orgii din Biserica Evanghelică din Criț, fundația a jucat mereu un rol esențial în conservarea patrimoniului cultural săsesc.

Mai mult, fundația s-a implicat și în promovarea culturii săsești, organizând sute de concerte în bisericile fortificate din Ținutul Ovăzului, care dețin o colecție impresionantă de orgi bisericești și care se bucură de o acustică excepțională. Doar anul trecut, în cadrul Festivalului Săptămâna Haferland, biserica din Criț a fost gazda unui inedit concert de fado și a unui recital susținut de violonistul Alexandru Tomescu cu a sa vioară Stradivarius, ambele concerte fiind organizate de Fundația Michael Schmidt.

Așadar, implicarea în proiectul Sonoro Musikland nu a venit întâmplător, ci reprezintă continuarea eforturilor de a pune „Țara Ovăzului” pe harta muzicală a României.

Ținutul Ovăzului sau Haferland, reprezintă regiunea cuprinsă între Rupea și Sighișoara și, în trecut, și-a câștigat acest nume din cauza climatului mai aspru, care le permitea locuitorilor să cultive cu precădere ovăz. În prezent, organizațiile non-profit din zonă, cu sprijinul autorităților, încearcă să revitalizeze zona prin inițiative culturale și turistice care să îi convingă pe turiștii români și străini să viziteze satele săsești.

Fundația Michael Schmidt este una din cele mai active fundații din zonă, proiectele sale vizând, pe lângă organizarea festivalului Săptămâna Haferland și a mai multor concerte și evenimente anuale, consolidarea clădirilor din zonă, precum și sprijinirea educației în limba germană, pe plan local.

Accesul la concertele din cadrul Festivalului SoNoRo Musikland este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470. Mai multe informații despre programul complet al concertelor pot fi găsite pe http://musikland.sonoro.ro

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc,

precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în

România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: festivalul Săptămâna

Haferland; bursele Deutsch hat Klasse; materiale didactice pentru clasele cu predare în limba

germană; restaurarea orgii bisericii din Criț; finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o

întoarcere în timp; editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și

Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași, în limbile română și germană.

Despre SoNoRo

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (14 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (13 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (7 ani). SoNoRo este membru al European Festivals Association.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *