Festivalul International George Enescu 2017. Interviu cu violonistul Boris Brovtsyn
15 September 2017
Gaudeamus 100. Balonul Gaudeamus 2004
16 September 2017

Festivalul International ‘George Enescu’ – concertele zilei de 16 septembrie

Pe agenda Festivalului “Enescu” este înscris spectacolul “Bela Bartok şi povestea prinţului cioplit în lemn” prezentat de Asociaţia “Clasic e fantastic” şi Teatrul Odeon. În distribuţie – Valeria Cristia, Filip Ristovski şi Irina Sârbu. Participă violonista Monica Buştean şi pianista Raluca Ouatu. Textele sunt semnate de Cristina Sârbu, iar regia, de Monica Ciută. Spectacolul are loc la Teatrul Odeon, de la ora 11,00.

La aceeaşi oră începe, la Sala Mică a Palatului, concertul ansamblului “London Chamber Orchestra” condus de Christopher Warren-Green. În program – lucrări de George Enescu, Tim Benjamin, Wolfgang Amadeus Mozart şi Graham Fitkin. Concertul este transmis live de Radio România Muzical.

Tot în transmisiune directă, de la ora 13,00, în Sala “Mihail Jora” concertează Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Dennis Russell Davies din Statele Unite ale Americii. Programul este înscris în seria “Muzica secolului al XXI-lea” şi cuprinde piese de Cornel Ţăranu, Thomas Larcher şi Elliot Goldenthal. Solist – pianistul Aaron Pilsan.

Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti găzduieşte Forumul internaţional al compozitorilor. În ziua a III-a a evenimentului moderat de Dan Dediu susţin conferinţe, de la ora 16,00, Tim Benjamin şi Graham Fitkin din Marea Britanie, pe tema “Procesul componistic astăzi: surse de inspiraţie, construcţia stilului, strategii de scriitură”. Va urma o masă rotundă, în care compozitorii Thomas Larcher, Thierry Huillet, Tim Benjamin, Graham Fitkin şi Martin Grutter vor vorbi despre “Echilibru şi exces în compoziţie”.

Tot în cadrul Festivalului “George Enescu”, violoncelistul Jean-Guihen Queyras şi pianistul Florent Boffard susţin un recital la Ateneul Român, de la ora 16,30. Cei doi muzicieni francezi propun publicului lucrări de Francis Poulenc, George Enescu, Alban Berg şi Johannes Brahms. Recitalul este transmis în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural.

De la ora 18,00, Asociaţia “Clasic e fantastic” şi Teatrul Odeon prezintă un nou spectacol în regia semnată de Monica Ciută. “Copilăria” lui Enescu” este titlul acestui spectacol pe textul lui Emanuel Ciocu.

De la aceeaşi oră, 18,00, Muzeul Naţional “George Enescu” găzduieşte proiectul “Ziua cu trei ceasuri altfel” conceput şi coordonat de Irinel Anghel, care reuneşte, pentru trei ore, experienţe artistice originale. În cadrul acestui eveniment, de la ora 19 va susţine un recital saxofonistul Nicolas Simion.

În seria “Mari orchestre ale lumii”, pianista Khatia Buniatishvili şi dirijorul Zubin Mehta evoluează în compania Orchestrei Filarmonicii din Israel, de la ora 20,30. În program – Concertul pentru pian şi orchestră de Robert Schumann şi Simfonia “Domestica” de Richard Strauss. Radio România Muzical şi Radio România Cultural vor transmite în direct acest concert de la Sala Palatului. De asemenea, evenimentul poate fi urmărit live în format audio-video în Piața festivalului “George Enescu” din București. Tot în Piaţa Festivalului, de la ora 17,00, au loc concerte susţinute de elevi al liceelor şi şcolilor de muzică din Bucureşti şi de studenţi de la Conservatoare din Bucureşti şi din ţară. Intrarea publicului este liberă.

Şi ultimul concert al zilei de 16 septembrie va fi difuzat în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural. Este vorba despre “Concertul de la miezul nopţii” susţinut, la Ateneul Român, de ansamblurile “En Chordais” și “Constantinopole”. Programul, intitulat “The musical voyages of Marco Polo”, va fi prezentat de la ora 22,30.

Dan Vasiliu ne spune mai multe despre agenda de astăzi a festivalului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *