Parlamentul European: Faceți-vă auzită vocea! (prima parte)
08 Iunie 2024, 21:02
Autor: Luana Pleșea
Orice persoană care deține cetățenia unuia dintre statele membre ale UE este în mod automat și cetățean european, ceea ce aduce cu sine mai multe drepturi. Printre altele, cetățenii europeni au și dreptul de a-și face auzită vocea. De exemplu, prin adresarea de petiții Parlamentului European sau solicitări către Ombudsmanul European. Cum se procedează într-o astfel de situație explică Eliza Vaș, coordonator al Compartimentului Studii, Institutul European din România.
„În ceea ce privește impactul pe care îl are o petiție, aș dori să aduc în discuție un exemplu din partea României, o petiție care a fost transmisă cu privire la tăierile ilegale de arbori din România. Ca urmare a acestei petiții (...), a fost adoptată în 2022 o rezoluție privind tăierile ilegale de arbori în UE, iar un an mai târziu a fost efectuată și o vizită în România, pentru a se verifica modul în care, de exemplu, se gestionează managementul populației de urși bruni, care sunt, de asemenea, afectați de tăierile ilegale de arbori. Ca urmare a acestei investigații, Comisia Europeană a putut să deschidă o procedură de infringement împotriva României (...) astfel încât să ia măsuri pentru a stopa fenomenul tăierilor ilegale de arbori”. (Eliza Vaș)
Disclaimer:
"Sprijinul Parlamentului European pentru producerea acestui podcast nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorului. Parlamentul European nu poate fi făcut responsabil pentru nicio utilizare a informațiilor conținute în podcast".
https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/283609/PETI%202019_2024%20Activity%20Report_FINAL.pdf