Spațiul european al educației (2)
12 Decembrie 2020, 11:25
rubrică EuranetPlus
autor Luana Pleșea
Fiecare stat din UE își dezvoltă independent politicile din educație, acestea nu sunt impuse de la Bruxelles. Dar cooperarea care există la nivelul Uniunii între țări, în diverse domenii, nu poate ocoli educația, domeniu pe care, iată, pandemia cu care ne confruntăm l-a adus anul acesta mai mult în atenția decidenților.
Așadar, spațiul european al educației se referă la cooperarea între statele membre ale UE, în domeniul educației, o cooperare bazată pe anumite obiective comune, pe armonizarea direcțiilor de acțiune. Cum a explicat, de altfel, în episodul trecut, Ciprian Fartușnic, cercetător științific, Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.
Acest spațiu european al educației oferă profesorilor, elevilor, studenților, diverse modalități de sprijinire a activității lor. Ciprian Fartușnic prezintă astăzi câteva exemple concrete de astfel de instrumente europene.
Și o veste bună pentru profesori: începând din 2021, Comisia Europeană va institui un Premiu european pentru predare inovatoare, prin care să fie recunoscută activitatea cadrelor didactice (și a școlilor în care acestea predau) care aduc o contribuție excepțională la această profesie. Inițiativa se va baza pe bune practici precum Certificatul lingvistic european, premiul Jan Amos Comenius, precum și pe premiile eTwinning, naționale și europene.