Generaţia Z. Tendinţe în arta contemporană europeană: ce îi preocupă pe tinerii artişti, cu ce dificultăţi se confruntă
30 Septembrie 2022, 08:35
Autor Luana Pleşea
Ce îi preocupă pe tinerii artişti azi? Ce le lipseşte? Cum sunt relaţiile între artişti din aceeaşi generaţie? Cât de diferite sunt problemele lor de cele ale generaţiilor anterioare? Ce surse de finanţare au?
Călin Boto are 25 de ani. Este unul dintre cei mai vizibili critici tineri de film din România şi redactor-şef al revistei Film Menu. „E nevoie de mai multe concursuri pentru debutanţi şi de mai multe iniţiative care să se concentreze pe oameni mai tineri de 30 de ani” (Călin Boto).
Dragoş Dogioiu este un artist interesat de tehnologie şi de relaţia dintre artă şi noile tehnologii, fiind preocupat să se specializeze pe realitatea virtuală.
Rareș Andrei Constantinescu, alias ASMR, este artist și inginer de sunet. „Oamenii din pături sociale mai puţin favorizate ajung mai greu la nişte oportunităţi” (ASMR). Consideră că ar fi nevoie de centre culturale, de mai multe spaţii libere, în care artiştii să experimenteze.
Artiştii pot obţine finanţare şi prin programele europene existente. Corina Şuteu a fost ministru al Culturii, este expert în politici culturale europene, consultant cultural. „Programul Europa Creativă a devenit un program mult mai bine subvenţionat anii aceştia, după pandemie, tocmai pentru a încuraja dezvoltarea unor arii culturale care n-au avut ocazia să mai supravieţuiască bine în perioada pandemiei şi pentru a reuşi să reechilibreze decalajele create. Chiar PNRR conţine în anumite state un ajutor fundamental dat zonelor creative. O parte din aceste zone creative sunt artele contemporane”. (Corina Şuteu)